An investigation of EFL instructors' perceptions and attitudes on deployment of technology at preparatory schools in turkey
Türkiye'deki hazırlık okullarında İngilizce okutmanlarının teknolojinin kullanımına ilişkin algı ve tutumlarının incelenmesi
- Tez No: 929024
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: algılar, tutumlar, teknolojinin yayılmasına ilişkin, hazırlık okulları, yabancı dil olarak İngilizce öğreten okutmanlar, perceptions, attitudes, on deployment of technology, preparatory schools, EFL instructors
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma, Türkiyedeki hazırlık okullarında yabancı dil olarak İngilizce öğreten okutmanlarının bilgisayarların kültürel öneminin algıları, uyruk ve cinsiyet faktörleri göz önünde bulundurarak teknoloji kullanımına karşı algı ve tutumlarını incelemeyi amaçlamıştır. Veriler, Türkiyedeki birkaç Üniversitenin hazırlık sınıflarında halihazırda eğitim veren yabancı dil olarak ingilizce öğreten 100 okutmanlardan toplanmıştır. Şimdiki Veriler,“Öğretmenlerin Bilgi ve İletişim Teknolojilerine (ICT) karşı Tutumları”anketi kullanılarak toplanmıştır. Bu anket,“kesinlikle katılmıyorum ve kesinlikle katılıyorum”arasında uzanan 5 puanlı Likert ölçeği kullanılarak düzenlenmiştir. Elde edilen nicel veriler, SPSS 26.0 yazılımı aracılığıyla analiz edilerek şekillenmiştir. Bilgi ve İletişim Teknolojileri ölçeğinde verilen ortalama puanı değerlendirmek için tek örneklem t-test yürütülmüştür. Mevcut çalışmanın sonuçları öğretmenlerin bilgisayar kullanımına karşı tutumlarının test değerinden daha fazla pozitif olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ardından, kadın ve erkek öğretmenlerin cinsiyete dayalı bilgisayar kullanımına karşı tutum puanları kayda değer biçimde farklı değildir. Öte yandan, Türk öğretmenlerin tutumları türk olmayanlardan önemli derecede daha pozitiftir. Buna ek olarak, eğitimcilerin bilgisayar özelliklerine yönelik algıları yüksektir. Son olarak, öğretmenler hazırlık sınıflarında bilgisayar kullanımını kültürel açıdan uygun olarak düşünmüşlerdir. Çalışmanın sonuçları göz önünde bulundurularak, gelecek çalışmalar için bazı kısıtlamalar ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aimed at examining the perceptions and attitudes of EFL instructors at preparatory schools in Turkey toward deployment of technology considering the factors of teachers' gender, nationality and perceptions of cultural relevance of computers. The data were gathered from 100 EFL instructors currently educating in preparatory classes of several Universities in Turkey. The current data were collected utilizing the Teachers' Attitudes toward Information and Communication Technologies (ICT) Scale. This scale was organized by employing a 5-point Likert scale that extended from strongly disagree to strongly agree. The acquired quantitative data were shaped by the analyzing through the Statistical Package for Social Sciences (SPSS 26.0) software. A one-sample t-test was conducted to evaluate the given mean score on ICT scale. The findings of the present study revealed that instructors' attitudes toward computer usage were considerably more positive than the test value. Subsequently, female and male educators' attitude scores toward computer usage were not significantly different based on gender. On the other hand, Turkish instructors' attitudes were substantially more positive than non-Turkish ones. In addition, the educators' perceptions of computer attributes are high. Lastly, instructors perceived the usage of computers in preparatory classes as culturally relevant. Regarding the results of the study, some restrictions and suggestions for further investigations were introduced.