Eğlence pazarlaması çerçevesinde video oyun tanıtım filmlerinin analizi
Analysis of video game trailers within the framework of entertainment marketing
  1. Tez No: 836773
  2. Yazar: UMUR EMRE ÖNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Eğlence Pazarlaması, Video Oyunlar, Tanıtım Filmleri, Entertainment Marketing, Video Games, Promotional Movies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Her insan eğlenmeye ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak üzere eğlence endüstrisi insanlara çeşitli aktiviteler sunmaktadır. Video oyunlar, eğlence endüstrisinin sunmuş olduğu aktivitelerden biridir. Video oyunların tanıtımında tanıtım filmleri önemli bir rol oynamaktadır. Bu kapsamda araştırmanın amacı 2014-2023 yılları arasında pazardaki yerini alan AAA kategorisindeki büyük bütçeli ve en çok oynanan video oyunların tanıtım filmlerinde ne tür içeriklere yer verildiğini incelemektir. Araştırmaya konu olan video oyun tanıtım filmleri içerik analizi yönteminden hareketle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda incelenen toplam 201 video oyun tanıtım filminde oyunların uzun süreli, ana karakter ve düşman kimliği cinsiyetinin daha çok erkek olduğu ve oyunlarda gerçekçi grafiklerin kullanıldığı belirlenmiştir. İncelenen 201 video oyun tanıtım filminin 138'inde şiddet unsuruna yer verildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Every person needs to have fun. To meet this need, the entertainment industry offers people various activities. Video games are one of the activities offered by the entertainment industry. Trailers play an important role in promoting video games to the target audience. In this context, the purpose of the research is to analyse what kind of content is included in the trailers of the big budget and most played video games in the AAA category, which took their place in the market between 2014 and 2023. Video game trailers, which are the subject of the research, were analysed using the content analysis method. As a result of the research, it was determined that in a total of 201 video game trailers analysed, the games were long-lasting, realistic graphics were used in the games, and the gender of the main character and enemy identity was mostly male. It was concluded that 138 of the 201 video game trailers included elements of violence.