Suriye güvenli bölgede kadın girişimciler
Women's entrepreneurs in the Syrian safe zone
- Tez No: 836868
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL KARADAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kadınlar, kendi ailelerine maddi yönden destek olarak ekonomik büyümeye katkı sağlamak adına işletmeler başlatıp yönetebilirler. Dolayısıyla, kadınların girişimciliğe iştirak etmekten uzak tutulması toplum için büyük bir kayıp addedilmektedir. Suriye'nin Kuzeyi'ndeki güvenli bölgede bulunan kadınlar %50'yi aşkın bir oranla toplumun en büyük kesmini oluşturmaktadırlar, ancak kadınların iş yapamayacak kadar zayıf olduklarını düşünen toplumun sosyal gelenekleri ve kültürel inançları nedeniyle girişimcilik projelerinde yeteri kadar temsil edilmemektedirler. Bundan yola çıkarak bu çalışma, Suriye'nin Kuzeyi'ndeki güvenli bölgede bulunan kadın girişimciliğinin gerçekliği ve özelliklerine ilişkin genel bir sunum ve analiz sunmakta olup aynı zamanda yerel konseylerin, insani yardım kuruluşlarının ve derneklerin kadınların yeni projeler başlatma hususundaki destekçi rolllerini de ele almaktadır. Kadın girişimcilerin girişimcilik projelerine başlarken karşılaştıkları en önemli engellere değinen çalışmada, kadın girişimciliğini ve bu girişimciliğin devamlılığını etkileyen en önemli faktörler de tartışma konusu olmuştur. Bu çalışmadaki veriler, nitel betimleyici yaklaşım kullanılarak Suriye'nin kuzeyi'ndeki güvenli bölgede bulunan 210 iş kadınından izinleri alınmak suretiyle elde edilmiş ve daha sonra bu veriler sayısal ve oransal olarak analiz edilip yorumlanmıştır. Çalışmanın sonuçları, Suriye'nin Kuzeyi'ndeki güvenli bölgede bulunan kadın girişimcilerin projelerini başlatırken sermaye eksikliği, kredi garantisi eksikliği, deneyim eksikliği, hammadde eksikliği, bilgi eksikliği. güvenlik durumu, pazar ve topluluk eksikliği ve kadın girişimciliği fikrinin toplum içinde kabul görmemesi gibi birçok zorlukla karşı karşıya kaldığını göstermiştir. Son olarak da bu zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olabilecek çözümler önerilmiştir. Örneğin, bahsi geçen zorlukların önüne geçebilmek için gerek kadın girişimcilerle kendi aileleri ve toplulukları gerekse yerel konseyler ve insani yardım kuruluşları ile araştırmacıların hep birlikte çalışması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Women can start and manage businesses to contribute to economic growth by financially supporting their own families. Therefore, keeping women away from participating in entrepreneurship is considered a great loss for society. Women in the safe zone in Northern Syria constitute the largest segment of the society with a rate of over 50%, but they are not sufficiently represented in entrepreneurial projects due to the social traditions and cultural beliefs of the society, which considers women too weak to do business. Based on this, this study provides a general presentation and analysis of the reality and characteristics of women's entrepreneurship in the safe zone in Northern Syria, and also considers the supportive roles of local councils, humanitarian organizations and associations in women's initiation of new projects. In the study, which touched upon the most important obstacles that women entrepreneurs face when starting their entrepreneurial projects, the most important factors affecting women's entrepreneurship and the continuity of this entrepreneurship were also discussed. The data in this study was obtained by obtaining permission from 210 businesswomen in the safe zone in northern Syria using a quantitative descriptive approach, and then these data were analyzed and interpreted numerically and proportionally. The results of the study show that women entrepreneurs in the safe zone in Northern Syria lack capital, lack of credit guarantee, lack of experience, lack of raw materials, and lack of information when starting their projects. It has shown that it faces many challenges such as the security situation, lack of markets and communities, and the lack of acceptance of the idea of women's entrepreneurship in society. Finally, solutions that can help overcome these challenges are proposed. For example, in order to prevent these challenges, women entrepreneurs, their families and communities, local councils, humanitarian organizations and researchers need to work together.
Benzer Tezler
- Türkiye'de terörle mücadelede yürütülen askeri operasyonların sosyal yansımaları
Social reflections of military operations in the fight against terrorism in Turkey
İLYAS AŞCI
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Kamu YönetimiKapadokya ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. RUŞEN KELEŞ
- Beşar Esad Döneminde Türkiye Suriye ilişkilerindeki değişim
Change in Turkish Syrian relations during Bashar al-Assad's Period
BEKİR AKSU
Yüksek Lisans
Türkçe
2011
Uluslararası İlişkilerKadir Has ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MESUT HAKKI CAŞIN
- Türkiye'deki Suriyeli kadınların ontolojik güvenliklerinin feminist güvenlik yaklaşımı çerçevesinde analizi
An analysis of the ontological security of the Syrian women in Turkey within the framework of feminist security approach
SAFİYE CEMRE ELMAS
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
SosyolojiEge ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ZERRİN AYŞE ÖZTÜRK
- 2002-2013 yılları arasında (AK Parti dönemi) Türkiye'nin Ortadoğu politikası
Turkey's Middle East policy between the years 2002-2013 (In the AK Party era)
METE ZAİMOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Uluslararası İlişkilerAnkara ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÇAĞRI ERHAN
- Societal security in the Middle East: The case of Ba'thist Iraq (1968-2003)
Ortadoğuda toplumsal güvenlik: Baas dönemi Irak örneği (1968-2003)
ŞÜKRİYE GÖKÇE GEZER
Doktora
İngilizce
2018
Uluslararası İlişkilerKadir Has ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AHMET SALİH BIÇAKCI