Bilim uygulamaları dersine yönelik STEM etkinliklerinin geliştirilmesi uygulanması ve değerlendirilmesi
Developing implementing and evaluating STEM activities for the science activities course
  1. Tez No: 837550
  2. Yazar: ERSAN AĞCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: bilim uygulamaları, eylem araştırması, fen eğitimi, STEM eğitimi, 5E öğrenme döngüsü modeli, science activities, action research, science education, STEM, 5E learning cycle model
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 436
Özet
ÖZ BİLİM UYGULAMALARI DERSİNE YÖNELİK STEM ETKİNLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ UYGULANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ Ersan AĞCA Erciyes Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Ağustos, 2023 Danışman: Prof. Dr. Oktay BEKTAŞ Mevcut tez çalışmasının amacı bilim uygulamaları dersine yönelik STEM etkinliklerinin geliştirilmesidir. Bu amaçla nitel araştırma yöntemi içerisinde yer alan eylem araştırması deseninden yararlanılmıştır. Öncelikle bilim uygulamaları derslerinde STEM etkinlikleri uygulayan öğretmenlerin problemleri belirlenmiş ve bu problemleri çözmeye yönelik etkinlikler geliştirilmiştir. Etkinlikler farklı sınıf seviyelerine ve fen bilimlerinin fizik, kimya, biyoloji gibi alt disiplinlerinden kazanımlar içermiştir. Geliştirilen etkinlikler sekiz farklı öğretmen tarafından beş farklı okulda uygulanmıştır. Uygulamalar sonrasında öğretmenler ile 35-40 dakika süren yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda verilerin derinlemesine anlaşılmasına katkı sağlaması açısından araştırmacı katılımcı gözlemci olarak yer almıştır. Diğer yandan öğrencilerin tuttuğu bilim uygulamaları günlükleri doküman incelemesine tabi tutulmuştur. Veriler içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Çalışma bulgularına göre, geliştirilen STEM etkinliklerinin; basit malzemelerle yapılan ve STEM disiplinleri ve diğer disiplinler ile entegrasyona dayalı uygulamalar içerdiği belirlenmiştir. Ayrıca, bu etkinlikler ile grup çalışmalarına yer verildiği, süreç ve ürün değerlendirmeleri yapıldığı, günlük hayatla bağlantı kurulduğu ve öğretim programındaki kazanımlara uyumlu dersler yapıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Diğer yandan bu etkinlikler öğrencilerin motivasyonlarına, tutumlarına, öz güvenlerine, 21 yy. becerilerine ve girişimcilik becerilerine olumlu katkıda bulunmuştur. Bu sonuçlar göz önünde bulundurularak; bu çalışma STEM etkinlikleri içeren bilim uygulamaları ders kitabının hazırlanması, uygulama birliğinin sağlanması, hizmet içi eğitimlerin ve diğer disiplinler ile iş birliğinin artırılması yönünde önerilerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Developing Implementing and Evaluating STEM Activities For The Science Activities Course Ersan AĞCA Erciyes University, Institute of Educational Sciences Ph.D. Thesis, August 2023 Supervisor: Prof. Dr. Oktay BEKTAŞ The aim of the current thesis is to develop STEM activities for science activities courses. For this purpose, the action research design within the qualitative research method was utilized. First, the problems of teachers implementing STEM activities in science courses were identified and activities were developed to solve these problems. The activities covered different grade levels and sub-disciplines of science such as physics, chemistry, and biology. The developed activities were implemented by eight different teachers in five different schools. After the implementations, semi-structured interviews lasting 35-40 minutes were conducted with the teachers. At the same time, the researcher took part as a participant observer to contribute to the understanding of the data. On the other hand, the science practices diaries kept by the students were subjected to document analysis. The data were analyzed through content analysis. According to the findings of the study, the STEM activities included activities made with simple materials and based on integration with STEM disciplines and other disciplines. In addition, these activities included group work, process, and product evaluations, connections were made with daily life, and lessons were made according to the curriculum's learning outcomes. On the other hand, these activities contributed positively to students' motivation, attitudes, self-confidence, 21st century skills, and entrepreneurship skills. Considering these results, this study made recommendations for the preparation of a science activities textbook including STEM activities, ensuring unity of practice, increasing in-service training, and cooperation with other disciplines.