Otizm spektrum bozukluğu olan bireye yiyecek hazırlama becerisinin öğretiminde videoyla model olma öğretim yöntemi ile sunulan 'Cooking simülatör vr' sanal gerçeklik uygulamasının etkililiği
  1. Tez No: 839050
  2. Yazar: UFUK MUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK BAĞLAMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Nöroloji, Education and Training, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Cooking Simülatör VR, Otizm Spektrum Bozukluğu, Sanal Gerçeklik, Yiyecek hazırlama becerisi, Autism Spectrum Disorder, Cooking Simulator VR, Food Preparation Skill, Virtual Reality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Zihin Engellilerin Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmada Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireye yiyecek hazırlama becerilerinin öğretiminde video modelle öğretim yöntemiyle sunulan“Cooking Simulator VR”sanal gerçeklik uygulamasının etkililiğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada tek denekli araştırma modellerinden davranışlar arası yoklama denemeli çoklu yoklama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkeni video modelle öğretim yöntemiyle sunulan“Cooking Simulator VR”sanal gerçeklik uygulamasıdır. Araştırmadaki bağımlı değişkenler ise yiyecek hazırlama becerileri kapsamındaki; yumurta haşlama becerisi, kahvaltı tabağı hazırlama becerisi ve hamburger yapma becerisidir. Araştırma bir otizm spektrum bozukluğu olan birey ve üç yiyecek hazırlama becerisi ele alınarak yürütülmüştür. Ayrıca araştırmada Otizm Spektrum Bozukluğu bireye eğitim veren öğretmenlerin Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireye yiyecek hazırlama becerilerinin öğretiminde video modelle öğretim yöntemiyle sunulan“Cooking Simulator VR”sanal gerçeklik uygulamasının etkililiğine yönelik görüşlerininin neler olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın öğretim ve izleme oturumları“Cooking Simulator VR”uygulamasının sanal ortamında gerçekleştirilmiştir. Yoklama ve genelleme oturumları ise gerçek mutfak ortamında gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda Araştırma sonucunda OSB'li birey; yumurta haşlama, kahvaltı tabağı hazırlama ve hamburger yapma becerisini video modelle öğretim yöntemiyle sunulan“Cooking Simulator VR”sanal gerçeklik uygulaması ile bağımsız olarak gerçekleştirmiş, becerileri edindikten sonra becerilerin kalıcı olduğu görülmüş ve bu becerileri gerçek ortama genelleyebilmiştir. Sosyal geçerlik bulguları incelendiğinde ise öğretmenlerin genel olarak OSB'li bireye yiyecek hazırlama becerilerinin öğretiminde video modelle öğretim yöntemiyle sunulan“Cooking Simulator VR”sanal gerçeklik uygulamasının etkililiğine ilişkin olumlu görüşleri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effectiveness of the“Cooking Simulator VR”virtual reality application presented with the video model teaching method in teaching food preparation skills to individuals with autism spectrum disorder. In the study, one of the single-subject research models, multiple probes between behaviors with probe trial design was used. The independent variable of the study was the“Cooking Simulator VR”virtual reality application presented with video model teaching method. The dependent variables in the study were the egg boiling skill, breakfast plate preparation skill and hamburger making skill within the scope of food preparation skills. The study was conducted with one individual with autism spectrum disorder and three food preparation skills. In addition, in the study, the opinions of the teachers who teach individuals with ASD on the effectiveness of the“Cooking Simulator VR”virtual reality application, which is presented with the video model teaching method in teaching food preparation skills to individuals with ASD, were determined. The teaching and monitoring sessions of the study were conducted in the virtual environment of the“Cooking Simulator VR”application. Probe and generalization sessions were conducted in the real kitchen environment. As a result of the research, as a result of the research, the individual with ASD performed the skills of boiling eggs, preparing a breakfast plate and making hamburgers independently with the“Cooking Simulator VR”virtual reality application, which was presented with the video model teaching method, and it was seen that the skills were permanent after acquiring the skills and he was able to generalize these skills to the real environment. When the social validity findings were examined, it was seen that the teachers generally had positive opinions about the effectiveness of the“Cooking Simulator VR”virtual reality application presented with the video model teaching method in teaching food preparation skills to individuals with ASD.