Adli destek ve mağdur hizmetleri alanında çalışan uzmanların mağdurlara yönelik algılarını etkileyen faktörler ve öneriler sunulması
Factors affecting the perceptions of experts working in the field of forensic support and victim services towards victims and presenting suggestions
  1. Tez No: 840732
  2. Yazar: BAHADDİN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİRAÇ BURAK GÖNÜLTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Mağdur, Adli Destek Görevlileri, İkincil Mağduriyet, Victim, Forensic Support Officer, Secondary Victimization
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Mağdur, suç nedeniyle fiziksel, zihinsel, ruhsal veya ekonomik olarak zarara uğrayan kişiye denmektedir. Adli destek görevlileri mağdurlara yönelik kamu hizmeti sunan görevlilerdir. Bu çalışmada adli destek görevlilerinin mağdurlara yönelik algılarını etkileyen faktörlerin neler olduğu, algılarının hangi değişkenlere göre değiştiği ve algılarının daha olumlu hale gelmesi için öneriler sunulması hedeflenmektedir. Araştırmada örneklemi adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerinde çalışan 143'ü erkek 169'u kadın toplam 312 adli destek görevlisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Mağdurlara Yönelik Farkındalık Ölçeği ve kişisel bilgiler formu kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, adli destek görevlilerinin genel olarak mağdurlara yönelik önyargı ve kalıp yargı düzeylerinin düşük olduğu, farkındalık düzeylerinin ise ortalamanın üzerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Adli destek görevlilerinin cinsiyet, meslek, daha önce etkinliğe katılma ve yaşadıkları yer değişkenine göre algılarının nasıl değiştiği ölçülmüştür. Elde edilen bulgularda adli destek görevlilerinin, ölçeğin önyargılar alt boyutunda tüm değişkenlere göre anlamlı bir farklılaşmanın olduğu, cinsiyet olarak erkek uzmanların, meslek olarak sosyal çalışmacıların, etkinliğe katılma olarak hepsi diyenlerin ve yaşanılan yere göre büyükşehirde yaşayanların önyargıların daha düşük olduğu; ölçeğin kalıp yargılar alt boyutunda cinsiyete, mesleğe ve yaşanılan yer değişkenine göre anlamlı bir farklılaşmanın olmadığı, etkinliğe katılma değişkeninde ise anlamlı bir farklılaşmanın olduğu, ders alan, etkinliğe katılan ve seminere katılan uzmanların kalıp yargılarının daha olumlu olduğu; ölçeğin farkındalık alt boyutunda ise cinsiyet, meslek, daha önce etkinliğe katılma değişkenlerinde anlamlı bir farklılaşmanın olmadığı, çoğunlukla yaşanılan yer değişkeninde ise anlamlı bir farklılaşmanın olduğu ve büyükşehirlerde yaşayan uzmanların köyde ve şehirde yaşayan uzmanlara göre farkındalık düzeylerinin daha iyi olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Bunlara bağlı olarak adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerinde görev yapan uzmanlara yönelik ders, eğitim, seminer vs. verilmesinin mağdurlara yönelik bilgi ve farkındalık düzeylerini olumlu yönde etkileyebileceği ve böylece mağdurların adli süreç içerisinde ikincil örselenmelerin azaltılabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
A victim is a person who has suffered physical, mental, spiritual or economic harm due to a crime. Judicial support officers are officials who provide public services for victims. In this study, it is aimed to provide suggestions on what are the factors affecting the perceptions of judicial support officers towards victims, according to which variables their perceptions change and for their perceptions to become more positive. A total of 312 judicial support workers, 143 of whom are men and 169 of whom are women, constitute the sample of the study working in the judicial support and victim services directorates. In the research, the Awareness Scale for Victims and the personal information form were used as data collection tools. As a result of the analyses conducted, it was concluded that the levels of prejudice and stereotyping of judicial support officers towards victims in general are low, and their awareness levels are above average. It was measured how the perceptions of judicial support officers changed according to gender, profession, previous participation in the event and the place they lived. According to the findings obtained, judicial support officers, male experts as gender, social workers as profession, those who say everything as participation in the event and those who live in the metropolitan area according to the place of residence, where there is a significant differentiation according to all variables in the bias sub-dimension of the scale, prejudices are lower than male experts as gender, social workers as profession, those who say everything as participation in the event and those who live in the metropolitan area; there is no significant differentiation according to gender, occupation and place of residence in the stereotypes sub-dimension of the scale, while there is a significant differentiation in the event participation variable, the stereotypes of experts who take courses, participate in the event and participate in the seminar are more positive; in the awareness sub-dimension of the scale, it was found that there was no significant differentiation in the variables of gender, occupation, previous participation in the event, while there was a significant differentiation in the variable of location, and the awareness levels of experts living in metropolitan cities were better than those of experts living in villages and cities. Depending on these, courses, training, seminars, etc. for specialists working in the judicial support and victim services directorates. it is envisaged that the provision of information may positively affect the level of knowledge and awareness of the victims and thus the secondary violations of the victims during the judicial process may be reduced.