Gebeliğin intrahepatik kolestazı tanısı almış gebelerde ficolin-3 düzeyi, hastalığın şiddeti ve perinatal outcome ile ilişkisi
Relationship between ficolin-3 levels in pregnant women diagnosed with intrahepatic cholestasis of pregnancy (ICP), the severity of the disease, and perinatal outcomes.
  1. Tez No: 852660
  2. Yazar: ECE OZBESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ÇELEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ficolin-3, Gebeliğin İntrahepatik Kolestazı, Serum Safra Asitleri, Ficolin-3, Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy, Serum Bile Acids
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç:Gebeliğin intrahepatik kolestazı tanısı almış gebelerde ficolin-3 düzeyi, hastalığın şiddeti ve perinatal outcome ile ilişkisini araştırmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif vaka kontrol çalışmamız, Ankara Etlik Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne ait Perinatoloji Kliniği'nde yatan, polikliniklere başvuran veya doğum yapan 44 gebelik intrahepatik kolestaz tanılı gebe ile aynı kriterlere uyan 44 normal gebeyi içermektedir; bu hastalar, ACOG 2021 kriterlerine ve çalışmaya dahil etme/dışlama kriterlerine göre seçilmiştir. Çalışmaya katılan gebelerin demografik özellikleri, laboratuvar sonuçları, doğum haftaları, doğum yöntemi, doğum endikasyonu, yenidoğan verileri (ağırlık, boy, cinsiyet, APGAR skorları, yenidoğan yoğun bakım yatış durumu, RDS ) detaylı bir şekilde kaydedildi. Maternal serum Ficolin-3 düzeyleri, ELISA yöntemi kullanılarak ölçüldü. Toplanan verilerin istatistiksel analizi SPSS.25 programı kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen gebelerin demografik ve maternal özellikleri incelendi. Maternal yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), parite, sigara içme alışkanlığı, kolestaz geçmişi ve kan grupları bakımından GIK (Gebelikte İntrahepatik Kolestaz) grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Biyokimyasal değerlendirmelerde, GIK grubundaki hastalarda alanin transaminaz, aspartat transaminaz, alkalen fosfataz, fibrinojen, nötrofil sayısı, doğumda gestasyonel yaş, preterm doğum oranı, düşük doğum ağırlığı oranı, vajinal doğum oranı ve primer sezaryen doğum oranında kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Ancak, GIK grubundaki hastaların glukoz düzeyi, gama glutamil transferaz düzeyi, laktat dehidrogenaz düzeyi, total bilirubin düzeyi, direkt bilirubin düzeyi, lenfosit, monosit ve trombosit düzeyleri bakımından kontrol grubu ile anlamlı bir fark bulunmamıştır. GIK grubundaki hastaların Ficolin-3 düzeyi 2.66±0.58 iken kontrol grubundaki hastaların ficolin-3 düzeyi 2.74±0.54 olarak tespit edilmiştir. Ancak, yapılan istatistiksel analizde bu ficolin-3 düzeyi, farkının anlamlı olmadığı gözlemlenmiştir (p=0.510). Ayrıca, Ficolin-3 düzeyleri ile maternal-perinatal, hemogram ve biyokimya özellikleri arasındaki korelasyon analizinde GIK grubunda trombosit sayısı ile negatif, tüm popülasyonda ise laktat dehidrogenaz ile pozitif bir korelasyon belirlenmiştir. Kontrol grubunda ise anlamlı bir korelasyon gözlenmemiştir. Sonuç olarak, GIK grubundaki gebelerin bazı biyokimyasal parametrelerde kontrol grubuna göre farklılık gösterdiği, ancak Ficolin-3 düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Perinatal sonuçlar incelendiğinde, GIK grubundaki hastaların preterm doğum oranının yüksek olduğu ve perinatal mortalite gözlenmediği görülmüştür. Sonuç: Çalışmamız, GIK tanısı almış gebelerde Ficolin-3 seviyesinin maternal demografik veriler, perinatal outcome ile ilişkisini değerlendirmesi açısından ilk olma özelliği taşımaktadır. Yaptığımız çalışmada kolestaz grubu ve kontrol grubu arasında ficolin-3 düzeylerinde anlamlı bir fark saptamadık. Sonuçlarımız sonraki çalışmalar için de kaynak oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to investigate the relationship between ficolin-3 levels in pregnant women diagnosed with intrahepatic cholestasis of pregnancy (ICP), the severity of the disease, and perinatal outcomes. Materials and Methods: Our prospective case-control study includes 44 pregnant women diagnosed with ICP who were admitted to the Perinatology Clinic of Ankara Etlik City Hospital Obstetrics and Gynecology Department, along with 44 normal pregnant women meeting the same criteria; these patients were selected according to the ACOG 2021 criteria and inclusion/exclusion criteria of the study. Demographic characteristics, laboratory results, gestational weeks, mode of delivery, indication for delivery, newborn data (weight, length, gender, APGAR scores, newborn intensive care admission, RDS) of the participating pregnant women were recorded in detail. Maternal serum ficolin-3 levels were measured using the ELISA method. Statistical analysis of the collected data was performed using SPSS 25 software. Results: The demographic and maternal characteristics of the participating pregnant women were examined. There was no significant difference between the ICP group and the control group in terms of maternal age, body mass index (BMI), parity, smoking habits, history of cholestasis, and blood groups. In biochemical evaluations, statistically significant differences were found between the ICP group and the control group in terms of alanine transaminase, aspartate transaminase, alkaline phosphatase, fibrinogen, neutrophil count, gestational age at birth, preterm birth rate, low birth weight rate, vaginal birth rate, and primary cesarean birth rate. However, no significant difference was found in terms of glucose level, gamma-glutamyl transferase levels, lactate dehydrogenase levels, total bilirubin levels, direct bilirubin levels, lymphocyte, monocyte, and platelet levels between the ICP group and the control group. The ficolin-3 level in the ICP group was determined as 2.66±0.58, while in the control group, it was 2.74±0.54. However, the statistical analysis revealed that this difference in ficolin-3 levels was not significant (p=0.510). In addition, the correlation analysis of ficolin-3 levels with maternal-perinatal, hemogram, and biochemical characteristics in the ICP group showed a negative correlation with platelet count and a positive correlation with lactate dehydrogenase in the entire population. No significant correlation was observed in the control group. Conclusion: Our study is the first to evaluate the relationship between ficolin-3 levels in pregnant women diagnosed with ICP and maternal demographic data, perinatal outcomes. In our study, we did not find a significant difference in ficolin-3 levels between the cholestasis group and the control group. Our results will serve as a reference for future studies.