Tütün ürünlerinin kadın üreme sağlığı üzerine etkilerinin 18-50 yaş arası kadınlar tarafından bilinirliğinin araştırılması
Research on the awareness of the effects of tobacco products on women's reproductive health among women aged 18-50 years
- Tez No: 841287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tütün ürünlerinin zararları, kadın üreme sağlığı, tütün ürünleri dumanına maruziyet, Harm of tobacco products, women's reproductive health, exposure to tobacco smoke, associated factors
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş ve Amaç: Basın ve yayın organlarında sürekli sigaranın olumsuz etkileri üzerine vurgu yapılmakta; ancak bu bilgilendirmelerin genelde sigaranın akciğer kanseri, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve astım gibi hastalıklar üzerine odaklandığı görülmektedir. Çalışmamızda reprodüktif çağdaki kadın bireylerin tütün ürünü maruziyetinin üreme sağlığı üzerindeki etkileri hakkındaki bilgi ve farkındalık düzeyini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki Aile Hekimliği polikliniklerine başvuru yapan, 18-50 yaş arası okuma yazma bilen, kadın gönüllüler üzerinde yapıldı. Çalışmada sosyodemografik değişkenler, tütün ürünleri maruziyetinin genel etkileri ve tütün maruziyetinin kadın üreme sağlığın üzerindeki etkileri hakkında sorular içeren anket yüz yüze görüşme tekniği ile yapıldı. Bulgular: Çalışmaya katılanların 86'sının (%26,9) tütün ürünü kullandığı, günlük ortalama tükettikleri tütün ürünü sayısı 14,29±8,47 adet/gün olduğu belirlendi. Üniversite ve üstü grupta %22,4, lise ve altı grupta ise %33,6, 169'unun (%52,8) birlikte yaşadığı kişi tütün ürünü kullandığı belirlendi. Kendisi ve birlikte yaşadığı kişi tütün kullanan 60 kişi (% 35,5) iken birlikte yaşadığı kişi tütün kullanmayan ve kendi tütün ürünü kullanan kişi 26 ( %17,2) idi. Diğer meslek grupları %33,3' lük oran ile ev hanımları (%16,7) ve sağlık çalışanlarından (%16,7) daha fazla tütün ürünü kullanmakta idi. Katılımcıların tütün ürünleri maruziyetinin kadın üreme sağlığı üzerindeki etkilerinin bilinirliği hakkında puan ortalaması 72,05±15,72 idi. Bilgi düzeyinin orta seviye olduğu tespit edildi. Katılımcıların büyük bir kısmının 301'inin (%94,1) tütün maruziyetinin akciğer ve kalple ilgili hastalıklara neden olduğunu bildiği saptandı. Tütün maruziyetinin akciğer ve kalp üzerine etkisi yüksek düzeyde bilinirken, üreme sağlığı üzerine riskleri hakkında bilgi düzeyi orta düzeyde olduğu saptandı. Katılımcıların 222'si (%69,4) tütün maruziyetinin bebekte gelişim geriliği, 106'sı (%33,1) laktasyon üzerine etkisini bildiğini belirtti. Üniversite mezunu bireylerin bilgi toplam puanı, eğitim durumu ilkokul, ortaokul ve lise mezunu daha olan bireylerden daha yüksek, çalışan kişilerin bilgi toplam puanın çalışmayan kişilerden yüksek, tütün ürünü kullanmayan bireylerin bilgi toplam puanı tütün ürünü kullananlarınkinden daha yüksek, sağlık çalışanlarının bilgi toplam puanı diğer meslek gruplarından daha yüksek olduğu saptandı. Sonuç: Araştırmada tütün maruziyetinin akciğer ve kalple ilgili ciddi hastalıklara yol açabileceğinin yüksek düzeyde bilindiği, ancak kadınların üreme sağlığı üzerindeki etkileri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: Women are among the most important target groups of tobacco industry today. It is necessary to distance women from the tobacco industry. The negative effects of smoking are constantly emphasised in the press and broadcasting organs; however, it is seen that this information is generally focused on diseases such as lung cancer, chronic obstructive pulmonary disease (COPD) and asthma. In our study, we aimed to inform and raise awareness about the effects of tobacco product exposure on reproductive health of female individuals in reproductive age. Materials and Methods: The study was conducted on literate female volunteers aged 18-50 years who applied to the Family Medicine outpatient clinics in Ankara Training and Research Hospital of Health Sciences University (SBU). In the study, a questionnaire including questions about sociodemographic variables, general effects of tobacco product exposure and effects of tobacco exposure on women's reproductive health was administered by face-to-face interview technique. Results: It was determined that 86 (26.9%) of the participants used tobacco products and the average number of tobacco products consumed per day was 14.29±8.47 pieces/day. It was determined that 22.4% of the university and above group and 33.6% of the high school and below group used tobacco products, and 169 (52.8%) of them were cohabitants. While 60 (35.5%) of them and their cohabitants used tobacco products, 26 (17.2%) of them did not use tobacco products and their cohabitants used tobacco products. Other occupational groups used tobacco products more than housewives (33.3%) and health workers (16.7%). The mean score of the participants about the awareness of the effects of tobacco product exposure on female reproductive health was 72.05±15.72. It was determined that 301 (94.1%) of the participants knew that tobacco exposure caused lung and heart-related diseases, while most of them had no idea about the sex-related risks of tobacco exposure. 222 (69.4%) of the participants correctly answered the effect of tobacco exposure on developmental delay in the infant and 106 (33.1%) on lactation. It was determined that the total knowledge score of university graduates was higher than that of individuals with primary, secondary and high school education, the total knowledge score of working individuals was higher than that of non-working individuals, the total knowledge score of non-tobacco product users was higher than that of tobacco product users, and the total knowledge score of healthcare professionals was higher than that of other occupational groups. Conclusion: In the study, it was found that there was a high level of awareness that tobacco exposure could lead to serious diseases related to lung and heart, but women did not have sufficient knowledge about its effects on reproductive health. Considering that the amount of tobacco use by women is gradually increasing, women should be educated and informed about this issue.