6. sınıf öğrencilerinin ses ve özellikleri ünitesinde stem aktiviteleri temelli ters yüz edilmiş sınıf yönteminin öz düzenlemeli öğrenmelerine etkisi
The effect of stem activities-based flipped classroom method on the self-regulated learning levels of 6th grade students in the sound and properties unit
  1. Tez No: 841512
  2. Yazar: İNAYET DAĞILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE LÜTFİYE ŞENTÜRK, DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİLLA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEM, ters yüz öğrenme, öz düzenlemeli öğrenme, STEM, flipped learning, self-regulated learning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, 6. sınıf öğrencilerinin Ses ve Özellikleri ünitesinde STEM aktiviteleri temelli ters yüz edilmiş sınıf modelinin öz düzenlemeli öğrenme becerilerine etkisini ortaya koymaktır. Araştırma nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanılarak yürütülmüştür. Nicel kısım yarı deneysel model, nitel kısım ise temel nitel araştırma olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın katılımcılarını Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı Isparta ilinde bulunan bir devlet okulunda 2022-2023 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 42 altıncı sınıf öğrencisi oluşturmuştur. 42 katılımcının 21'i deney, 21'i ise kontrol grubunda yer almıştır. Araştırmanın deneysel sürecinde; deney grubuna STEM etkinlikleri destekli ters yüz sınıf yöntemi, kontrol grubuna ise öğretim programının ön gördüğü öğretim yöntemi temelinde öğrenme ortamı tasarlanmıştır. Araştırmanın veri toplama aracı olarak; öz düzenlemeli öğrenme envanteri, yansıtıcı günlük, hazır bulunuşluk testleri ve görüşme formu kullanılmıştır. Veri analiz sürecinde deney grubu ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılık olma durumunu ortaya koymak adına Mann-Whitney U testi, deneysel sürecin grup içerisindeki etki durumunu ortaya koymak adına ise Wilcoxon İşaretli Sıralar testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda deney ve kontrol gruplarının öz düzenlemeli düşünme beceri puanları arasında istatistiki açıdan anlamlı bir farklılık olmadığı ancak son test puan ortalamaları açısından deney grubu lehine bir sonuç olduğu ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca grup içerisinde de yine anlamlı bir farklılığın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır (p>.05). Nitel verilerden elde edilen bulgular doğrultusunda ise öğrencilerin öz düzenlemeli düşünmenin alt boyutları olan ön görü, performans ve öz yansıtma açısından olumlu yönde bir gelişim gösterdikleri ortaya çıkarılmıştır. Böylece STEM aktiviteleri temelli ters yüz edilmiş sınıf yönteminin 6. sınıf öğrencilerinin öz düzenlemeli düşünme beceri puanlarını istatistiki açıdan anlamlı bir şekilde etkilemese de öz düzenlemeli düşünme becerilerine olumlu katkı sağladığı söylenebilir. Bu doğrultuda öğrencilerin öz düzenlemeli düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik eylem araştırmaları düzenlenerek farklı ünite ve konularda çeşitli araştırmaların yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This research investigates the effect of STEM activities and flipped classroom model on the self- regulated learning skills of 6th grade students in the unit of sound and its properties. The research was conducted by using a combination of quantitative and qualitative research methods together. The quantitative part was designed as a quasi-experimental model, and the qualitative part was designed as a basic qualitative research. The participants consisted of 42 6th grade students studying in a public school affiliated the Ministry of National Education in Isparta province in the 2022-2023 academic year. Of the 42 participants, 21 were in the experimental group and 21 in the control group. A flipped classroom management supported by STEM activities was designed for the experimental group, and a learning environment was designed for the control group based on the learning methodprescribed by the curriculum in the experimental process of the research. Self-regulation learning inventory, reflective diary, readiness tests and interview forms were used as data collection tools for the study. During the data analysis process, the Mann-Whitney's U Test was used to reveal a remarkable difference between the experimental group and the control groups, and the Wilcoxon signed-rank test was used to find out the effect of the experimental process within the group. In line with the obtained findings, it was revealed that there was no statistically significant difference between the self-regulated thinking skill scores of the experimental and control groups, but there was a result in favor of the experimental group in terms of post-test average scores. Additionally, it was concluded that there was no noteworthy difference within the group (p>0.5). In line with the findings obtained from the qualitative data, it was revealed that the students showed a positive development in terms of foresight, performance and self-reflection, which are the sub-dimensions of self-regulationthinking. Thus, it can be said that flipped classroom management based on STEM activities does not affect the self-regulated thinking skill scores of 6th grade students significantly in a statistical way, but it makes a positive contribution to their self-regulation thinking skills. In this regard, it may be suggested to conduct action research to improve students' self-regulation thinking skills and conduct various studies on different units and topics.