Göstergebilimsel analiz metoduyla suç davranışlarının semptomlarının incelenmesi: The Godfather film analizi (1972)
Examining the symptoms of criminal behavior using the semiotic analysis method: The Godfather movie analysis (1972)
  1. Tez No: 842469
  2. Yazar: SEVDİYE TEKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU PEHLİVAN, PROF. DR. NURDOĞAN RİGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Film Analizi, Göstergebilim, İletişim Psikolojisi, Suç Psikolojisi, Suç Sosyolojisi, Film Analysis, Semiotics, Psychology of Communication, Criminal Psychology, Criminal Sociology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Suç semptomlarının neden-sonuç ilişkileri, suçun oluşumu ''Göstergebilimsel Analiz'' yöntemiyle The Godfather (1972) filminde karakterler ve sahnelerin analizleri yapılıp suçu oluşturan dinamikler film üzerinden incelenmiştir. İnsanın tamamlanma ve anlamlandırma ihtiyacıyla somuttan soyuta giden bir zihinsel süreç sonunda göstergebilimsel çözümleme başlamıştır. Sinemasal göstergelerle Umberto Eco'nun ''Açık Yapıt Düşüncesi'' bağlamında yazarın, okurun ve metnin niyetinin nasıl bir etkileşim içinde olduğu göstergesi filmin dini bir metin gibi sunuluşu sırasında Freud'un Rüya Yorumları'nın çözümlenmesindeki ikincil süreçler diye adlandırdığı ruhsal aygıtı film aygıtı olarak ele alınca verilerin Psikanaliz ve sinema ilişkisi açısından rüya yorumlarına benzetildiğini görürüz. Filmdeki karakterler üzerinden incelemelere bakıldığında vaka çözümlemesi ile benzerliği olan olgu öykülerine benzemektedir (Terbaş,2013, Tura,2017). The Godfather (1972) filmi, film sahnelerindeki göstergeler aracılığıyla ''Güç Zehirlenmesi''nin nerelere varabileceğinin bir simülasyonu gibidir. Filmde, ailenin hem bireysel hem toplumsal anlamda bireyi biçimlendiren, yasa koyan ve koruyucu rolüyle birlikte toplumsal düzeni bozan bir suç makinesine dönüşüm süreci suç davranışlarının semptomları açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The cause-effect relationships of crime symptoms, the formation of the crime, the dynamics that create the crime were examined by analyzing the characters and scenes in the movie The Godfather (1972) and using the“Semiotic Analysis”method through the movie. Semiotic analysis has begun as a result of a mental process that goes from concrete to abstract with the human need for completion and meaning. We see that the data are likened to dream interpretations in terms of the relationship between psychoanalysis and cinema when we consider the psychic device as a film device, which Freud calls the secondary processes in the analysis of Dream Interpretations, in the context of cinematic signs and Umberto Eco's“Open Work Idea”, an indication of how the author, reader and text's intention interacts is demonstrated during the presentation of the film as a religious text. When we look at the studies on the characters in the movie, they resemble phenomenon stories that are similar to case analysis. (Terbaş,2013, Tuğra,2017). The Godfather (1972) movie is like a simulation of where“Power Poisoning”can go through the indicators in the movie scenes. In the film, the process of the family's transformation into a criminal machine that disrupts the social order, along with its role of shaping the individual, making laws and protecting individuals both individually and socially, is examined in terms of the symptoms of criminal behavior.