High school and first year ELT students' perceptions of the English University Entrance Exam (YDT) in Türkiye
ELT 1. sınıf ve YDT'ye girecek lise öğrencilerinin Türkiye'deki İngilizce Üniversite Giriş Sınavı (YDT) üzerine algıları
- Tez No: 843129
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL FIRAT ALTAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: üniversite giriş sınavı, merkezi sınav, dil testleri, test, değerlendirme, university entrance exam, high-stakes testing, language tests, testing, evaluation
 - Yıl: 2023
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türkiye'de yüksek merkezi sınavların kullanımı uzun yıllardır uygulanmaktadır. Önceki literatür bu sınavların eleştirel bir incelemesine odaklanmaktadır. Ancak YDT sınavı öncesi ve sonrasında öğrencilerin algılarındaki değişiklikler hakkında an itibariyle çok az şey bilinmektedir. Dolayısıyla bu yüksek lisans tezinin nihai amacı lise ve üniversite öğrencilerinin YDT'ye ilişkin algılarının farklılaşıp farklılaşmadığını araştırmaktır. Araştırmanın katılımcılarının seçiminde uygun örnekleme yöntemi kullanılmış olup, katılımcılar YDT sınavına girecek lise öğrencileri ve İngilizce Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 1. sınıf öğrencileridir. Veriler 23 sorudan oluşan Likert tipi anket aracılığıyla toplanmıştır. Nitel veriler için ise anketi yanıtlayan gönüllü öğrencilerin katılımıyla odak grup görüşmeleri yapılmıştır. Likert tipi maddelerin niceliksel analizi SPSS istatistikleri 23 kullanılarak yapılmıştır. Lise öğrencileri ile ELT birinci sınıf öğrencileri arasında YDT sınavına ilişkin algılarına ilişkin istatistiksel bir fark olup olmadığını analiz etmek için bağımsız örneklem t-testi yapılarak sonuçlar tanımlayıcı istatistikler halinde sunulmuştur. Çalışmanın nitel verileri Tematik Analiz kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma bulguları, iki grubun algıları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Üniversite öğrencilerinin sınava ilişkin algıları daha olumsuz yönde iken, lise öğrencilerinin konuya ilişkin daha ılımlı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarının YDT sınavlarının artıları ve eksileri hakkında fikir vereceği ve müfredat tasarımı ve sınav hazırlığı için daha ileri uygulamalar önereceği umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The use of high-stakes language exams in Türkiye has been practiced for many years. The previous literature focuses on a critical investigation of these exams. However, very little is currently known about the changes in the perceptions of students before and after taking the YDT exam. Therefore, the ultimate aim of this master's thesis is to investigate whether high school and university students' perceptions of the YDT differ. A convenient sampling method was utilized to choose the participants of the present study and the participants were high-school students who will take the YDT exam, and first-year students who study in the Department of English Language Teaching. The data was collected through a Likert-Type questionnaire including 23 questions. For the qualitative data, focus group interviews were held with the participation of voluntary students who took the questionnaire. Quantitative analysis of the Likert-type items was done using SPSS statistics 23. An Independent sample t-test was conducted to analyze whether there is a statistical difference between high school students and first-year ELT students regarding their perceptions of the YDT exam, and the results were presented in descriptive statistics. The qualitative data was analyzed using Thematic Analysis. The results of this study indicated that there are statistically significant differences in the perceptions of two groups. While university students were more negative on their perceptions, high school students were found to be moderate. It is hoped that the results of this study will provide insights into the pros and cons of YDT exams and suggest further applications for curriculum design and exam preparation.