COVID-19 ile ilişkili multisistem inflamatuar sendromda FCGR2A gen polimorfizminin araştırılması
Investigation of FCGR2A gene polymorphism in COVID-19 associated multisystem inflammatory syndrome
  1. Tez No: 845158
  2. Yazar: ESRA KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KARPUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Multisistem İnflamatuar Sendrom, FCGR2A, Gen Polimorfizmi, Kardiyovasküler sistem, Multisystem Inflammatory Syndrome, Genetic Evaluation, FCGR2A, Gene Polymorphism, Cardiovascular system
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Multisistem İnflamatuar Sendrom (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children - MIS-C) gelişen hastalarda FCGR2A rs1801274 gen polimorfizminin öneminin araştırılmasıdır. Çalışma Mersin Üniversitesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Çocuk Kardiyoloji Kliniklerinde 01.10.2020- 01.04.2022 tarihleri arasında tanı ve tedavi alan 35 MIS-C hastası ve 36 sağlıklı çocuk ile yürütülmüştür. Katılımcıların demografik ve klinik özelliklerine ait veriler, elektrokardiyografi (EKG), ekokardiyografi (EKO) bulguları ve FCGR2A rs1801274 açısından genetik değerlendirme sonuçları iki grup arasında karşılaştırılmıştır. Ayrıca bu karşılaştırma MIS-C hastalarında klinik ağırlığına göre hafif ve ağır hastalar arasında da yapılmıştır. MIS-C hastalarında homozigot FCGR2A rs1801274 gen polimorfizmi daha fazla olmasına rağmen kontroller ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. MIS-C hastalarında sistolik ve diyastolik kan basıncı, hemoglobin, hematokrit değerleri daha düşük, ProBNP ve Troponin I ise anlamlı olarak yüksekti. Elektrokardiyografi (EKG) değerlendirmesinde, MIS-C hastalarında kalp hızı daha yüksekken, QTd daha düşüktü. EKO değerlendirmesinde ise, MIS-C hastalarında sol ventrikül enddiyastolik diameter daha geniş iken, hem mitral E hem de mitral A velositelerinde azalma saptandı. Altı hastada sistolik, 8 hastada ise diyastolik disfonksiyon vardı. Ağır MIS-C hastaların yaş ortalaması hafif MIS-C ye göre anlamlı olarak yüksekti. Hafif ve ağır MIS-C hastaları FCGR2A rs1801274 gen polimorfizmi açısından benzer iken, ağır MIS-C hastalarında ejeksiyon fraksiyon ve fraksiyonel kısalma değerleri anlamlı olarak daha düşüktü. Sonuç olarak, bu çalışma MIS-C gelişimi ile FCGR2A rs1801274 gen polimorfizmi arasındaki ilişkinin araştırıldığı ilk çalışmadır. Çalışmamızda MIS-C gelişimi ve hastalık ağırlığı ile FCGR2A rs1801274 genindeki farklılıklar arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunamamasına karşın bu iliş daha iyi gösterilebilmesi için örneklem sayısı artırılarak çok merkezli çalışmalar yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to investigate the significance of FCGR2A rs1801274 gene polymorphism in patients with Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C). The study was conducted at Mersin University Hospital's Pediatric Infectious Diseases and Pediatric Cardiology Clinics between October 1, 2020, and April 1, 2022 with 35 MIS-C patients and 36 healthy controls. Demographic and clinical data of the participants, as well as electrocardiography (ECG) and echocardiography (ECHO) findings, and genetic evaluation results for FCGR2A rs1801274, were compared between the two groups. Additionally, this comparison was conducted between mild and severe MIS-C patients based on clinical severity. Although homozygous FCGR2A rs1801274 gene polymorphism was more common in MIS-C patients, it was not statistically significant when compared to controls. In MIS-C patients, systolic and diastolic blood pressure, hemoglobin, and hematocrit values were lower, while ProBNP and Troponin I were higher. In the electrocardiography (ECG) evaluation, MIS-C patients had a higher heart rate while having a lower QTd. In the echocardiography (ECHO) evaluation, MIS-C patients had a wider left ventricular end-diastolic diameter and a decrease in both mitral E and mitral A velocities. Systolic dysfunction was observed in six patients, and diastolic dysfunction in eight patients. The median age of severe MIS-C patients was significantly higher than that of mild MIS-C patients. While mild and severe MIS-C patients were similar in terms of FCGR2A rs1801274 gene polymorphism, severe MIS-C patients had significantly lower ejection fraction and fractional shortening values. This is the first study to search the relationship between MIS-C development and FCGR2A rs1801274 gene polymorphism. Even if no statistical significant difference found between development and severity of MIS-C and FCGR2A rs1801274 gene polymorphism, multicenter studies with larger population are stil needed to clarify this relationship.