An investigation of the relationship between English language teachers' reflective practices and their mindsets
İngilizce öğretmenlerinin yansıtıcı uygulamaları ve zihniyetleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 846058
  2. Yazar: TUĞÇE NUR KANİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ÖLÇÜ DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenlerin Yansıtıcı Uygulamaları, İngilizce Öğretmenleri, Zihniyet Teorisi, Gelişen Zihniyet, Sabit Zihniyet, Teachers' Reflective Practice, English Teachers, Mindset Theory, Growth Mindset, Fixed Mindset
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı İngilizce öğretmenlerinin yansıtıcı uygulamaları ve zihniyetleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu temel amaç doğrultusunda öğretmenlerin yansıtıcı uygulama kullanım sıklıkları araştırılmıştır. Aynı zamanda katılımcıların cinsiyetleri, yaşları, mezun oldukları bölüm, en son aldıkları derece, öğretmenlik deneyimleri gibi demografik özelliklerinin ve öğretmenlerin zihniyetlerinin yansıtıcı uygulamalarını yordayıp yordamadığı ve son olarak sabit ve gelişen zihniyete sahip İngilizce öğretmenlerinin yansıtıcı öğretim ve yansıtıcı uygulamalarını etkileyen faktörler ve gösterdikleri reaksiyonlar incelenmiştir. Araştırma hem nicel hem de nitel verilerin bir arada kullanıldığı karma yöntem desenlerinden birisi olan keşifsel sıralı araştırma desenine göre tasarlanmıştır. Çalışma grubunu oluşturan İngilizce öğretmenlerinden“Demografik Bilgi Formu”,“Öğretmen Zihniyet Ölçeği”,“Yansıtıcı Öğretim Uygulama Envanteri”ve yarı-yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla veriler toplanmıştır. Elde edilen nicel veriler SPSS 26.0 istatistik programı, nitel veriler ise MAXQDA (2020) programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, İngilizce öğretmenlerinin yansıtıcı uygulama kullanım sıklıklarının yüksek olduğu, öğretmenlerin demografik özelliklerinin ve zihniyetlerinin yansıtıcı uygulamalarını yordadığı belirlenmiştir. Öğretmenlerin sabit ya da gelişen zihniyete sahip olmaları, yansıtıcı uygulama faktörlerini ve gösterdikleri reaksiyonları büyük ölçüde etkilediği belirlenmiştir. Sonuçlar ışığında, öğretmenlerin zihniyet türlerine yönelik farkındalıklarını artırmak amacıyla mesleki gelişim faaliyetlerinin düzenlenmesi ve yansıtıcı öğretim uygulamalarını teşvik etmeye ve artırmaya yönelik daha fazla çalışma yapılması öneriler arasında yer almıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between English teachers' reflective practices and their mindsets. Regarding this main purpose, the frequency of teachers' use of reflective practice was investigated. In addition, it was investigated whether the demographic characteristics of the participants such as gender, age, graduated department, last obtained degree, teaching experience, and teachers' mindset predicted their reflective practices. Finally, the factors affecting reflective teaching and reflective practices of fixed and growth-oriented EFL teachers and their reactions were evaluated. The study was designed using the exploratory sequential research design, which is one of the mixed method designs that uses both quantitative and qualitative data.“Demographic Information Form”,“Teacher Mindset Scale”,“English Language Teaching Reflection Inventory”were used to gather data from English teacher study group. Qualitative data was collected using semi-structured interview questions. SPSS 26.0 statistical software and MAXQDA (2020) programs were used to analyze the data. As a result of the study, the frequency of English teachers' use of reflective practice is high. EFL teachers' demographic characteristics and mindset predicted their reflective practices. Also, whether EFL teachers have Fixed, or Growth Mindset has a great influence on the factors and reactions. Considering the results, it was suggested that professional development activities should be organized to increase teachers' awareness of mindset types. More studies should be conducted to encourage and increase reflective teaching practices.