Language learning strategies of first-year students in an English medium higher education context
Eğitim dili İngilizce olan bir yükseköğretim kurumunda birinci sınıf öğrencilerinin dil öğrenme stratejileri
- Tez No: 846226
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİS NECMİ AKŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil öğrenme stratejileri, dil öğrenme stratejileri envanteri, Yabancı dil olarak İngilizce, cinsiyet ve English-medium instruction, Language learning strategies, Strategy inventory for language learning, English medium instruction, English as a foreign language, gender
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı Türkiye'de bir vakıf üniversitesindeki birinci sınıf öğrencilerinin dil öğrenme stratejilerini incelemektir. Çalışma ilk etapta, öğrencilerin Doğrudan ve Dolaylı stratejileri kullandıkları stratejileri belirleyerek, bu stratejilere bağlı alt strateji setlerini belirlemeyi amaçlamıştır. Ayrıca, strateji kullanımını cinsiyet odaklı olarak incelemiştir. Bu vaka çalışması, kesitsel anket ve nedensel-karşılaştırmalı araştırma desenleri içermektedir. Araştırmacı, Dil Öğrenme Stratejileri Envanterini kullanmıştır (DÖSE, Sürüm 7.0) ve çalışmaya gönüllü olarak 82 birinci sınıf öğrencisi katılmıştır. Bulgular, Doğrudan stratejilerin, Dolayı stratejilere göre daha fazla tercih edildiğini göstermiştir. Detaylara indikçe, Doğrudan stratejiler açısından, Telafi edici stratejilerin belirgin bir tercih gördüğü, buna karaşın Üst Bilişsel stratejilerin nispeten biraz az tercih edildiği görülmüştür. En az kullanılan stratejiler arasında, Doğrudan stratejiler içinde Telafi edici stratejiler, Dolaylı stratejiler içinde Duyuşsal stratejiler bulunmaktadır. vardır. Ek olarak, Doğrudan stratejilerin, kız öğrenciler tarafında daha fazla kullandığı gözlemlenmiş, ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Biraz daha detaylı inceleme yapıldığında, Doğrudan stratejiler arasında, Telafi stratejilerinin hem kız ve hem erkek öğrenci grupları tarafından oldukça yüksek oranda tercih edildiği görülmekte, ancak kız öğrencilerin bu stratejileri biraz daha sık kullanma eğilimindedirler. Dolaylı stratejiler açısından, Erkek öğrenci grubunun Sosyal stratejileri eğilim gösterdiği, kız öğrencilerin Bilişsel stratejilere daha fazla ilgi gösterdiği gözlenmiştir. Son olarak, Bilişsel stratejiler altındaki iki strateji ile ilgili olarak istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the language learning strategies of first-year students at a foundation university in Türkiye where the medium of instruction is English. More specifically, the study aimed to explain what direct and indirect strategies, and accompanying strategy sets, were used by the students. It also examined any potential differences in the strategy used based on gender. This study used a single-case design, shifting attention to a particular and less-explored context, incorporating cross-sectional survey, and causal-comparative designs. The researcher collected the data through a survey within the framework of Strategy Inventory for Language Learning (SILL, Version 7.0) tool and 82 first-year students voluntarily participated in the study. The findings indicated that the direct strategies were preferred more than the indirect strategies. More specifically, within Direct strategies, Compensatory strategies are highly favored; in contrast, Metacognitive strategies are moderately favored across Indirect strategies. As for the least used strategies, Memory strategies as one of the groups in the Direct strategies, and Affective strategies within the Indirect strategies are favored the least. Additionally, female first-year students preferred to use direct strategies more than male first-year students although the observed difference is not statistically significant. More specifically, when Direct strategies are considered, Compensatory strategies are highly favored by both female and male first-year students, but female students use them more frequently. Similarly, among Indirect strategies, male participants highly favor Social strategies, while female participants moderately favor Metacognitive strategies the most. Finally, in relation to two strategies under the Cognitive strategies, statistically significant results favoring female students were observed.