Hasta bina sendromu ile iş stresi ve iş tatmini arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
A study on the relationship between sick building syndrome, job stress, and job satisfaction
  1. Tez No: 846530
  2. Yazar: İSA UĞUR KUŞÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ BAŞOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta Bina, Hasta Bina Sendromu, İş Stresi, İş Tatmini, Sick Building, Sick Building Syndrome, Work Stress, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, Hasta Bina Sendromu (HBS), iş stresi ve iş tatmini arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. HBS, kötü iç hava kalitesi ve bina koşullarından kaynaklanan belirsiz sağlık belirtileriyle ilişkilidir ve çalışanların sağlığını ve iyi oluşunu önemli ölçüde etkileyebilir. Bu bağlamda, HBS'nin varlığının iş stresini artırma potansiyeli ve bunun sonucunda iş tatminini azaltma etkileri araştırılmıştır. Kırklareli ilinde çalışan 312 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçları katılımcıların iş tatmini düzeyleri ile hasta bina sendromu algısı düzeyleri arasında ters yönlü ve orta düzeyli son olarak da iş stresi düzeyi ile hasta bina sendromu düzeyleri arasında aynı yönlü ve orta düzeyli bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Ayrıca özel sektör çalışanları için iş tatmini ile hasta bina sendromu düzeyi arasındaki korelasyonun, kamu sektörü çalışanları için iş tatmini ile hasta bina sendromu düzeyi arasındaki korelasyondan iki kattan fazla olduğunu ve son olarak da özel sektör çalışanları için iş stresi ile hasta bina sendromu düzeyi arasındaki korelasyon ile kamu sektörü çalışanları için iş stresi ile hasta bina sendromu düzeyi arasındaki korelasyonun birbirine çok benzer olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between Sick Building Syndrome (SBS), job stress, and job satisfaction. SBS is associated with uncertain health symptoms arising from poor indoor air quality and building conditions, significantly affecting the health and well-being of employees. In this context, the study investigates the potential of SBS to increase job stress and, consequently, to reduce job satisfaction. The results of the research conducted with 312 participants working in Kirklareli province, Turkey revealed that there is an inverse and moderate relationship between job satisfaction levels and patient building syndrome perception levels; and finally, there is a same directional and moderate relationship between job stress levels and patient building syndrome levels. It was also found that the correlation between job satisfaction and sick building syndrome level for private sector employees was more than two times higher than the correlation between job satisfaction and sick building syndrome level for public sector employees and finally, the correlation between job stress and sick building syndrome level for private sector employees and the correlation between job stress and sick building syndrome level for public sector employees were very similar to each other.