Mütevazı liderliğin iş tatmini ve çalışan performansı üzerine etkisi: Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye karşılaştırması
Effect of humble leadership on job satisfaction and employee performance: a comparison of the United States of America and Türkiye
  1. Tez No: 846760
  2. Yazar: HAKAN AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mütevazı liderlik, İş Tatmini, Çalışan Performansı, Psikolojik Güçlendirme, Yenilikçi İş Davranışı, Humble Leadership, Job Satisfaction, Employee Performance, Psychological Empowerment, Innovative Work Behaviour
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı, gemi inşa şirketlerinin mavi ve beyaz yakalı çalışanlarının mütevazı liderlik davranışının iş tatmini ve çalışan performansı üzerindeki etkisinde psikolojik güçlendirme ve yenilikçi iş davranışının aracılık etkisini Türkiye ve ABD'yi karşılaştırarak araştırmaktır. Araştırmaya İstanbul/Tuzla'da faaliyet gösteren 3 şirketten 239 çalışan ve ABD/California'da faaliyet gösteren bir şirketten 116 çalışan katılmıştır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak kullanılan anketlerde; mütevazı liderlik, psikolojik güçlendirme, yenilikçi iş davranışı, iş tatmini ve çalışan performansı ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, mütevazı liderliğin iş tatmini, çalışan performansı, yenilikçi iş davranışı, psikolojik güçlendirmeyi pozitif yönde etkilediği ve mütevazı liderlik ile iş tatmini ve çalışan performansı arasındaki ilişkide yenilikçi iş davranışı ve psikolojik güçlendirmenin bu ilişkiye aracılık ettiği bulunmuştur. Ayrıca mütevazı liderlik ile diğer değişkenler arasındaki ilişki ABD'de Türkiye'ye nazaran daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the mediating effect of psychological empowerment and innovative work behaviour on the effect of humble leadership behaviour on job satisfaction and employee performance of blue and white collar employees of shipbuilding companies by comparing Turkey and USA. 239 employees from 3 companies based in Istanbul/Tuzla, Türkiye and 116 employees from a company based in California, USA participated in the research. The questionnaires used as data collection tools in the study included humble leadership, psychological empowerment, innovative work behaviour, job satisfaction and employee performance scales. According to the results of the study, it was found that humble leadership positively affects job satisfaction, employee performance, innovative work behaviour and psychological empowerment, and innovative work behaviour and psychological empowerment mediate the relationship between humble leadership and job satisfaction and employee performance. In addition, the relationship between humble leadership and other variables was found to be higher in the USA than in Turkey.