A contrastive analysis of speaking anxiety of senior ELT students in a state and a foundation university
Bir devlet ve bir vakıf üniversitesindeki son sınıf İngilizce Öğretmenliği öğrencilerinin konuşma kaygılarının karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 847029
  2. Yazar: SİNEM BAĞIBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİREZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil konuşma kaygısı, konuşma kaygısı kaynakları, kaygı ile baş etme yöntemleri, Foreign language speaking anxiety, sources of speaking anxiety, anxiety coping strategies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın öncelikli amacı bir devlet ve bir vakıf üniversitesindeki son sınıf İngilizce öğretmenliği öğrencilerinin konuşma kaygısını karşılaştırmaktır. Ayrıca, tüm katılımcıların konuşma kaygı düzeyleri, konuşma kaygısının cinsiyet, lise tipi ve yurt dışı deneyimi gibi farklı değişkenlerle ilişkisi, konuşma kaygısının kaynakları ve konuşma kaygısını azaltmak için kullanılan stratejiler araştırılmıştır. Bu araştırmaya toplamda 175 öğrenci katılmıştır. Nicel veri toplamak için anket kullanılırken nitel veri toplamak için yazılı mülakat kullanılmıştır. Anketteki 'Yabancı Dilde Konuşma Kaygısı Ölçeği' Horwitz et. al (1986) tarafından geliştirilen ve Saltan (2003) tarafından uyarlanan bir ölçektir. Mülakat için 10 kişi seçilmiştir. Bulgular, son sınıf İngilizce öğretmenliği öğrencilerinin konuşma kaygı seviyelerinin orta düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Kadın katılımcıların konuşma kaygı seviyelerinin erkeklere göre yüksek olduğu gösterilmiştir. Buna ek olarak çalışma lise tipinin ve yurt dışı deneyiminin konuşma kaygısı üzerinde önemli etkisi olduğunu göstermiştir. Karşılaştırmalı analizin sonucu vakıf üniversitesindeki öğrencilerin devlet üniversitesindeki öğrencilere göre daha kaygılı olduğunu ortaya koymuştur. Diğer yandan, bu çalışma öğrencilerin konuşma kaygısının zayıf telaffuz, hata yapma korkusu, kelime ve gramer bilgisinde eksiklik gibi bir çok farklı kaynağı olduğunu göstermiştir. Konuşma pratiği yapma, sakin durmaya çalışma ve hazırlık yapma gibi stratejilerin konuşma kaygısını azaltmak için kullanıldığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this study was to contrast the speaking anxiety of senior ELT students in one state and one foundation university. Also, the speaking anxiety levels of all participants, the relationship of speaking anxiety with gender, high school type and overseas experience; sources of speaking anxiety, and anxiety coping strategies were investigated. In total, 175 students participated in this research. A questionnaire was used for quantitative data whilst a semi-structured written interview was used for qualitative data collection. 'Foreign Language Speaking Anxiety Scale' in the questionnaire was developed by Horwitz et. al (1986) and adapted by Saltan (2003). 10 people were selected for the interview. The findings revealed that the speaking anxiety of senior ELT students was at a moderate level. It was shown that female participants' speaking anxiety levels were higher than males. Additionally, the study presented that the high school type and overseas experience had a significant impact on speaking anxiety. The result of the contrastive analysis revealed that students in the foundation university were more anxious than students in the state university. Besides, the study showed that students' speaking anxiety had many different sources, such as poor pronunciation, fear of making mistakes, lack of vocabulary and grammar knowledge. To practice speaking, trying to stay calm, and preparation were shown as strategies to reduce speaking anxiety.