Self-perceived TPACK (Technological Pedagogical Content Knowledge) of EFL teachers in Turkey
Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin kendine yüklenen TPACK (Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi) algısı
  1. Tez No: 847030
  2. Yazar: MEHRDAD ASADI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BETÜL TOPLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi (TPACK), İngilizce öğretimi, algılanan, teknoloji entegrasyonu, dijital araçlar, Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK), EFL, perceived, technology integration, digital tools
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Teknoloji uzun bir süredir eğitimin önemli bir parçası olmasına rağmen, Covid-19 pandemisi mevcut teknolojiyi en iyi şekilde kullanmak için herkesi hızlı bir kursa tabi tuttu. Öğretmenler şimdiye kadar hiç olmadığı kadar teknolojiyi öğretimlerine dahil ediyorlar, bu nedenle eğitimde teknoloji entegrasyonunu daha iyi anlamak önemlidir. Öğretmenlerin eğitimde teknolojiyi entegre etme yeterliliği, TPACK (Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi) adı verilen bir çerçeve ile ölçülmektedir. Bu çalışmanın temel amacı yaş ve cinsiyet gibi demografik faktörlerin İngilizce öğretmenlerinin algıladığı TPACK üzerindeki etkisini incelemekti. Türkiye'deki okullarda çalışan 36 İngilizce öğretmeni incelendi. Bir anket, öğretmenlerin TPACK'nın farklı bileşenleri hakkındaki bilgi düzeylerini belirlemek için kullanıldı. Demografik özelliklerine dayalı olarak TPACK bilgilerinin algılandığı farklılık tespit edilmek üzere karşılaştırıldı. Bu çalışma aynı zamanda öğretmenlerin öğretimlerini geliştirmelerine yardımcı olan dijital araçları ve bu araçları seçme nedenlerini inceledi. Bu çalışmanın sonuçları, eğitim geçmişi ve öğretmenlik sertifikalarının TPACK bileşenlerinin hiçbirini etkilemediğini göstermektedir. Bununla birlikte, cinsiyet, yaş ve öğretmenlik deneyimi öğretmenler arasında belirgin bir fark yaratmaktadır, ancak sadece TPACK'nın bazı bileşenlerinde. Ayrıca, öğretmenlerin kullandığı tüm dijital araçlar arasında, katılımcılarımız arasında en çok tercih edilenlerin dil öğrenme oyunları olduğu ortaya çıktı. Bu çalışma, eğitimde teknoloji entegrasyonu üzerinde etkileyen faktörleri daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Ayrıca, öğretmenlerin kullandığı dijital araçlar hakkında daha fazla bilgi edinerek, pedagoji ve teknolojinin birleştirilmesinin etkililiği konusunda değerli bir anlayış kazanırız.
Özet (Çeviri)
Although technology had been an important part of education for a long time, the pandemic of Covid-19 forced everyone through a crash course for using the available technology to its fullest potential. Since teachers are using technology into their teaching more than ever, it is important to learn more about technology integration into education. Teachers' competence for integrating technology into education is measured by a framework called TPACK (Technological Pedagogical Content Knowledge). The primary goal of this study was to investigate the influence of demographic factors including age, gender, teaching experience, education background, and holding a teaching certificate on EFL teachers' perceived TPACK. 36 EFL teachers working in schools in Turkey were examined. A questionnaire was used to find out teachers' self-reported level of knowledge in different components of TPACK. Their perceived TPACK knowledge was then compared based on their demographic characteristics in order to find out if there was a significant difference in their TPACK according to demographic factors. This study also explored the digital tools that EFL teachers use to help them improve their teaching as well as their reasons for choosing those tools. The findings of this study indicate that education background and teaching certificates do not have a significant influence on any of TPACK components. However, gender, age, and teaching experience create a significant difference among teachers but only in some components of TPACK. It was also revealed that among all sort of digital tools that EFL teachers use, language learning games were the most preferred among our participants. This study helps us to better understand the influential factors on technology integration in education. Moreover, by learning more about the digital tools that EFL teachers use, we gain valuable insight into the effectiveness of combining pedagogy and technology.