Klasik Hodgkin lenfomada ileri evre Hodgkin lenfoma uluslararası prognostik indeks (A-HIPI) ve A-HIPI'nin diğer klinik prediksiyon modelleri ile karşılaştırılması
Advanced stage Hodgkin lymphoma international prognostic index (A-HIPI) in classic Hodgkin lymphoma and its comparison with other clinical prediction models
  1. Tez No: 847149
  2. Yazar: OĞUZHAN KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EMRE EŞKAZAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Klinik Öngörü Modeli, IPS, Prognostik skor, Prognoz, Clinical Prediction Models, IPS, A-HIPI, Prognostic score, Prognosis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaçlar: İleri evre klasik Hodgkin lenfomada (kHL), kombinasyon kemoterapisi ve PET/BT kılavuzluğunda tedavi modifikasyonuyla prognozun iyileşmesiyle, IPS modellerinin prognostik gücü azalmış; prognozu öngörmek için geliştirilen A-HIPI, geliştirildiği toplumda IPS'lere üstün bulunmuştur. Bu çalışmada, A-HIPI'nin toplumumuzda validasyonu, diğer klinik öngörü modelleriyle karşılaştırılması ve ileri evre kHL'de uygun modelin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2005-2018 yıllarında ileri evre kHL tanısı alan hastaların verilerine, geriye dönük ulaşılmıştır. IPS-7, IPS-3 ve A-HIPI skorları hesaplanarak, tüm örneklemde, ≤65 yaş hastalarda ve >65 yaş hastalarda; diskriminasyon için C-indeksi (Harrell's Concordance Index), kalibrasyon için kalibrasyon eğrileri, calibration intercepts (CI) ve calibration slope (CS) kullanılmıştır. Modeller Akaike's Information Criteria (AIC) ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 207 hastanın yaş aralığı 18-82 (ortanca: 37) olup, >65 yaş 19 hasta (%9,2) mevcuttu. Hastaların %28'i evre 2B, %37,2'si evre 3, %34,8'i evre 4 hastalığa sahipti. 75 aylık ortanca takip süresince, 37 hasta (%17,9) ölmüştü. 5 yıllık PFS ve OS sırasıyla %67 ve %84,9'du. Regresyon analizleri ile 3 model de PFS ve OS için prognostik bulunmuştur. PFS ve OS açısından A-HIPI modeli >65 yaş hasta grubu dışında iyi kalibre görünmektedir. PFS ve OS için C-indeksi; A-HIPI ile 0,591 ve 0,726, IPS-7 ile 0,600 ve 0,684, IPS-3 ile 0,619 ve 0,705'tir. OS açısından en düşük AIC değeri A-HIPI'de (A-HIPI, IPS-7 ΔAIC: 12,8; A-HIPI, IPS-3 ΔAIC: 9,7), PFS açısından en düşük AIC değeri, IPS-3'te (IPS-3, A-HIPI ΔAIC: 1,3) gösterilmiştir. Sonuç: Bu çalışmayla A-HIPI modeli, Türkiye'de tek merkezde, tüm takipleri 2000'li yılların başından sonra gerçekleşmiş, tedavi protokolü açısından homojen bir hasta grubunda valide edilmiştir. Modeller arasında, A-HIPI modelinin >65 yaş hastalar hariç tutulursa daha iyi performansa sahip olduğu gözlenmiştir. >65 yaş hastalarda ise, IPS modellerinin güncelliğini kaybetmesi ve A-HIPI'nin bu grupta valide olmaması nedenleriyle yeni bir klinik öngörü modeline ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The prognosis of advanced-stage classical Hodgkin lymphoma (cHL), has improved with doxorubicin-based combination chemotherapy and PET/CT-guided treatment modification. Thus, the prognostic capacity of IPS models has decreased. Advanced Stage Hodgkin Lymphoma International Prognostic Index (A-HIPI) was found to be superior to IPS models for the population in which it was developed. This study aimed to validate A-HIPI in our population, compare it with other clinical prediction models, and determine the appropriate model for advanced-stage cHL. Material and Method: Patients who were diagnosed with advanced-stage cHL between 2005–2018 were retrospectively evaluated. By calculating IPS-7, IPS-3, and A-HIPI scores, in the entire sample, patients aged ≤65 years and >65 years; C-index (Harrell's Concordance Index) was used for discrimination, calibration curves, calibration intercepts (CI) and calibration slope (CS) were used for calibration. Models were compared with Akaike's Information Criteria (AIC). Results: Two hundred and seven patients were enrolled and the age range of these patients was 18–82 years (median: 37 years) with 19 patients (9.2%) aged >65 years. Herein, 28%, 37.2%, and 34.8% patients had disease stages 2B, 3, and 4, respectively. With a median follow-up of 75 months, 37 patients (17.9%) died. The 5-year PFS and OS were 67% and 84.9%, respectively. All three models were found to be prognostic for PFS and OS in the regression analyses. The A-HIPI model appeared to be well calibrated for PFS and OS, excluding the patient group aged >65 years. With A-HIPI, the respective C-index for PFS and OS was 0.591 and 0.726; whereas, with IPS-7 it was 0.600 and 0.684, and with IPS-3 it was 0.619 and 0.705, respectively. The lowest AIC value for OS was with A-HIPI (A-HIPI, IPS-7 ΔAIC: 12.8; A-HIPI, IPS-3 ΔAIC: 9.7). The lowest AIC value for PFS was with IPS-3 (IPS-3, A-HIPI ΔAIC: 1.3). Conclusion: This study validated the A-HIPI model in a homogeneous patient group for treatment protocol, with all follow-ups performed at a single center after early 2000's in Turkey. The A-HIPI model was observed to have better performance than other models, except for patients aged >65 years. A new clinical prediction model is needed for patients >65 years, as IPS models are out of date and A-HIPI has not been validated for this group.