Açık kalp ameliyatı uygulanan hastaların yoğun bakım sürecinde beslenme durumları ve kan şekeri düzeylerinin incelenmesi
Investigation of nutritional status and blood sugar levels of patients who underwent open heart surgery during i̇ntensive care
- Tez No: 847709
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN DURMAZ EDEER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: açık kalp cerrahisi, beslenme, hemşirelik, kan şekeri, NRS-2002, open heart surgery, nutrition, nursing, blood sugar, NRS-2002, intensive care
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmanın amacı açık kalp cerrahisi uygulanan hastaların yoğun bakım sürecinde beslenme durumlarının ve kan şekeri düzeylerinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi'nde Ocak 2022-Kasım 2022 tarihleri arasında izlenen 180 hasta oluşturmuştur. Araştırmada verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen sosyodemografik, klinik ve laboratuvar verilerinin yer aldığı 26 maddeden oluşan Hasta Bilgi Formu ve beslenme tarama aracı olan“Nütrisyonel Risk Taraması (NRS-2002) Formu”kullanıldı. Araştırmada veri toplanmasında hastaların bireysel olarak bazal kalori miktarları Herris Benedict formülü kullanılarak ve öğün tüketimleri değerlendirilerek aldıkları kalori miktarları hesaplanmıştır. Çalışma kapsamında hastaların %71,1'inin (n:128) erkek, %40'ının (n:72) ilkokul mezunu olduğu, %75,6'sının (n:136) ek hastalığı olduğu, %68,3'ünün (n:123) koroner arter bypass greft ameliyatı geçirdiği saptandı. Hastaların yaş ortalaması 59,58±10,44'dir. Ameliyat sonrası hastaların %75'ininin fazla kilolu olduğu saptandı. Ameliyat öncesi dönemde malnütrisyon riski olmayan hastaların ameliyat sonrası NRS-2002 ölçeğine göre %55,6'sında malnütrisyon riski tespit edildi. Hastaların ameliyat öncesi aldığı kalori miktarı ortalaması 1269,01±449,97 kcal, ameliyattan 72. saat sonraki aldığı kalori miktarı ortalaması 829,2±445,0 kcal olarak saptanmış olup aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi (p0,05). Sonuç olarak bu çalışma, postoperatif dönemde hastaların gıda alımının yetersiz olduğunu, toplam enerji gereksinimlerini karşılayamadığını, malnütrisyona yatkın olduğunu ve kan şekeri düzeylerinin arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of nutritional status and blood sugar levels on the hospital stay of patients who underwent open heart surgery during the intensive care unit period. The sample of the study consisted of 180 patients who were followed up in the Cardiovascular Surgery Intensive Care Unit of Izmir Tepecik Training and Research Hospital between January 2022 and November 2022. The Patient Information Form, which consists of 26 items including sociodemographic, clinical and laboratory data developed by the researcher, and the“Nutritional Risk Screening (NRS-2002) Form”, which is a nutritional screening tool, were used to collect data in the study. In data collection in the study, the basal calorie intake of individual patients was calculated using the Herris Benedict formula and their meal consumption was evaluated. Within the scope of the study, 71.1% (n:128) of the patients were male, 40% (n:72) were primary school graduates, 75.6% (n:136) had comorbidities, and 63,8% It was determined that (n:123) had undergone coronary artery bypass graft surgery. The mean age of the patients is 59.58±10.44. It was determined that 75% of the patients were overweight after the surgery. Postoperatively, the risk of malnutrition was detected in 55.6% of the patients according to the NRS-2002 scale. The mean calorie intake of the patients before surgery was 1269.01±449.97 kcal, and the mean calorie intake 72 hours after the surgery was 829.2±445.0 kcal, and the difference was found to be statistically significant (p0.05). In conclusion, this study shows that patients' food intake is insufficient in the postoperative period, they cannot meet their total energy requirements, they are prone to malnutrition, and their blood sugar levels increase.