The impact of inclusive leadership on employee engagement: The mediating effect of percieved organizational support
Kapsayıcı liderliğin çalışan adanmışlığına etkisi: Algılanan örgütsel desteğin aracı rolü
  1. Tez No: 848754
  2. Yazar: MUHAMMAD AHWAR BUTT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Adanmışlığı, Kapsayıcı Liderlik, Algılanan Örgütsel Destek, Employee Engagement, Inclusive Leadership, Perceived Organizational Support
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Mevcut iş ortamında çalışanlar, yaptıkları işin işletmelerin genel sağlığı veya başarısı ile doğrudan ilgili olması nedeniyle ilgi odağı haline gelmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, çalışanların işyerinde nasıl yüksek düzeyde katılım ve kararlılığa sahip tutulabileceğini keşfetmeye odaklanılmıştır. Çalışan adanmışlığını incelemek için kapsayıcı liderlik bağımsız değişken olarak seçilmiş ve algılanan örgütsel destek aracı değişken olarak kullanılmıştır. Çalışma kapsamında Türkiye'de sağlık turizmi sektöründe çalışan 106 kişiden veri toplanmıştır. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirliğinin değerlendirilmesinin ardından, korelasyon ve regresyon analizleri ile değişkenler arası ilişkiler incelenmiştir. Bulgular, kapsayıcı liderlik ile çalışan adanmışlığı arasındaki pozitif ilişkiyi ortaya koymuştur. Ayrıca, algılanan örgütsel desteğin kapsayıcı liderlik ile çalışan katılımı arasındaki ilişkiye aracılık ettiği de görülmüştür. Çalışma sonucunda liderlerin ve kuruluşların çalışma bulgularını çalışanlarının yüksek düzeyde katılımını sağlamak için nasıl kullanabilecekleri tartışılmıştır. Son olarak geleceğin teorisyenlerine bu makalede ele alınan araştırma modelini kullanarak çalışanların iş yerinde sergilediği diğer davranışları keşfetmeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the current work environment, employees are the center of attention since their work is directly related to the overall success of their businesses. This paper has thus focused on exploring how employees can be kept highly engaged work. To study employee engagement, inclusive leadership has been chosen as an independent variable and perceived organizational support has been utilized as a mediator variable. This paper was able to collect data from 106 participants who were working in the medical tourism industry of Turkey. After ensuring the validity and reliability of measurement scales, correlation and regression analyses were performed to examine the relationship between the variables. Findings show that inclusive leadership positively influences employee engagement. Findings also depicted that perceived organizational support mediates the relationship between inclusive leadership and employee engagement. Practical implications have been discussed, as to how leaders can use the findings of this study to keep their employees highly engaged. Lastly, future theorists have been recommended to explore other behaviour that employees display at work using the research model discussed in this paper and other important recommendations have been made.