An examination into the influence of online collaborative writing on tertiary level students' performance
Çevrimiçi işbirlikçi yazmanın yükseköğretim öğrencilerinin performansına etkisi üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 849054
  2. Yazar: BURCU OCAK KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÜLRU YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Doğruluk, Tutum, İşbirlikçi Yazma, Karmaşıklık, Akıcılık, Çevrimiçi İşbirlikçi Yazma, Algılar, Öz Yeterlilik, Yazma Performansı, Accuracy, Attitude, Collaborative Writing, Complexity, Fluency, Online Collaborative Writing, Perceptions, Self-Efficacy, Writing Performance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Birden fazla kişinin ortaklaşa yazılı metin oluşturmasını içeren işbirlikçi yazma, öğrencilerin eleştirel düşünmeyi teşvik etmeleri, bilgiyi paylaşmaları ve yaratıcılığı beslemeleri için değerli bir yol sunar ve böylece öğrenme kazanımlarını geliştirir (Storch, 2011; 2019). Çevrimiçi araçların yükselişi, işbirlikçi yazmayı hem geleneksel hem de uzaktan öğretim ortamlarına kolayca uygulanabilir hale getirmiştir. Dünya çapında acil uzaktan öğretime yol açan COVID-19 salgınının ortasında, çevrimiçi işbirlikçi yazma, öğrenci katılımını ve aktif katılımı teşvik eden pratik bir etkinlik olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, acil uzaktan öğretim sırasında çevrimiçi işbirlikçi yazmanın yükseköğretim seviyesindeki Yabancı Dil Olarak İngilizce öğrencilerinin bireysel yazma performansı üzerindeki etkisini incelemektedir. Karmaşıklık, doğruluk ve akıcılıktaki değişikliklerin yanı sıra öz yeterlik inançlarını değerlendirmeye odaklanmaktadır. Ayrıca, öğrencilerin çevrimiçi işbirlikçi yazmaya yönelik tutumlarını ve bakış açılarını anlamayı amaçlamaktadır. Karma yöntemli deneysel bir tasarım kullanan araştırma, hem nicel hem de nitel veriler toplamaktadır. Öğrencilerin bireysel yazma performanslarındaki değişiklikleri ölçmek için ön ve son testler yapılmıştır. Çevrimiçi işbirlikçi yazmaya yönelik tutumlar ve öz yeterlik inançları, tutum anketi ve yazma yeterliği ölçeği aracılığıyla değerlendirilmiştir. Ayrıca, deney grubundan gönüllü katılımcılarla yapılandırılmış bir görüşme yapılmıştır. Nicel analiz, çevrimiçi işbirlikçi yazmanın metinlerdeki sözcüksel karmaşıklığı, doğruluğu ve akıcılığı artırdığını ortaya koymuştur. Ancak, sözdizimsel karmaşıklıkta gözle görülür bir gelişme kaydedilmemiştir. Tutum anketi ve yazma yeterliliği ölçeği, bu uygulamaya katılım sonrasında öğrencilerin olumlu tutumlarını ve artan öz yeterlilik inançlarını ortaya koymuştur. Öğrenci görüşmelerinden elde edilen görüşler konunun daha iyi kavranmasını sağlamıştır. Çalışma, özellikle acil uzaktan öğretim alanında, İngilizce öğrenenlerin yazma performansını geliştirmede çevrimiçi işbirlikçi yazmanın potansiyelini vurgulamaktadır. Bu bulgular, çevrimiçi işbirlikçi yazmayı öğretim metodolojilerine dahil etmeyi ve öğrenme kazanımlarını artırmayı hedefleyen eğitimciler ve politika belirleyiciler için değerli bir rehber niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Collaborative writing, involving multiple individuals jointly creating written text, presents a valuable avenue for learners to foster critical thinking, share knowledge, and nurture creativity, thereby enhancing learning outcomes (Storch, 2011; 2019). The rise of online tools has made collaborative writing easily adaptable to both traditional and remote teaching settings. Amid the COVID-19 pandemic, which prompted emergency remote teaching worldwide, online collaborative writing emerged as a practical activity encouraging learner engagement and active participation. This study examines the impact of online collaborative writing on the individual writing performance of tertiary-level English as a Foreign Language (EFL) students during emergency remote teaching. It focuses on evaluating changes in complexity, accuracy, and fluency, as well as self-efficacy beliefs. Moreover, it seeks to understand students' attitudes and perspectives towards online collaborative writing. Employing a mixed-methods experimental design, the research collects both quantitative and qualitative data. Pre- and post-tests were conducted to measure changes in students' individual writing performance. Attitudes and self-efficacy beliefs towards online collaborative writing were assessed through an attitude questionnaire and a self-efficacy in writing inventory. Additionally, a structured interview was conducted with voluntary participants from the experimental group. Quantitative analysis revealed that online collaborative writing enhances students' lexical complexity, accuracy, and fluency in writing. However, it did not yield noticeable improvements in syntactic complexity. The attitude questionnaire and self-efficacy in writing inventory affirmed positive student attitudes and enhanced self-efficacy beliefs upon engaging with OCW. The insights gained from student interviews further enriched the understanding of the subject. The study highlights the potential of online collaborative writing in improving EFL learners' writing performance, particularly within the realm of emergency remote teaching. These findings provide valuable guidance to educators and policymakers who aim to incorporate online collaborative writing into their teaching methodologies, thereby enhancing student learning outcomes.