Yetenek yönetimi uygulamalarının örgütsel bağlılığa etkisi: Telekomünikasyon sektörü (SAMM Teknoloji) üzerine bir araştırma
The effect of talent management practices on organizational commitment: A research on the telecommunications sector (SAMM Technology)
  1. Tez No: 849291
  2. Yazar: ZEYNEP VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR GÖKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Performansı, Örgütsel Bağlılık, Rekabetçi Avantajı, Sürdürülebilir Başarı, Yetenek Yönetim
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüz iş dünyasında yetenek yönetimi ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki giderek daha önemli hale gelmektedir. Rekabet avantajı elde etmek ve sürdürülebilir başarıyı yakalamak için işletmelerin yetenekli çalışanları kendilerine çekmeleri, elde tutmaları ve geliştirmeleri gerekmektedir. Bu tezde“Yetenek Yönetimi Uygulamalarının Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi”kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Kocaeli İlinin Gebze ilçesinde telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösterin SAMM şirketinde çalışan toplamda 162 kişi oluşturmuştur. Çalışan kişilerden 80 Beyaz Yaka, 82 kişide Mavi yaka çalışanlardan oluşmaktadır. Demografik özellikler ve farklı ölçeklerin boyutları arasındaki etkileşimleri araştırmak için T-Testi ve ANOVA analizleri kullanılmıştır. Bu tezin bulguları, yetenek yönetimi uygulamalarının, özellikle ödüllendirme, elde tutma ve kazanmanın, çalışanların örgütsel bağlılık düzeyleri üzerinde olumlu ve anlamlı etkileri olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla, yetenek yönetimi stratejilerinin işletmeler tarafından etkin bir şekilde tasarlanması ve uygulanması, yüksek düzeyde örgütsel bağlılığı teşvik edecek ve bu da daha iyi performans ve başarıya ulaşılmasına yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's business world, the relationship between talent management and organizational commitment is becoming increasingly important. In order to gain a competitive advantage and achieve sustainable success, businesses need to attract, retain and develop talented employees. This thesis examines“The Effect of Talent Management Practices on Organizational Commitment”in a comprehensive manner. SAMM Teknoloji, located in Gebze district of Kocaeli province, operates with an end-to-end service approach in the telecommunications sector. There are 162 employees in total, including 80 white collar and 82 blue collar. T-Test and ANOVA analyses were used to investigate the interactions between demographic characteristics and the dimensions of different scales. The findings of this thesis show that talent management practices, especially reward, retention and acquisition - have positive and significant effects on employees' organizational commitment levels. Therefore, effective design and implementation of talent management strategies by businesses will promote high levels of organizational commitment, which in turn will lead to better performance and success. KeyWords: Talent Management, Organizational Commitment, Business Performance, Competitive Advantage, Sustainable Success.