Türkiye'de Arap olmayanlar için hazırlanmış Arapça gramer müfredatı
Arabic grammar coursebook for Arabic learners in Turkiye
- Tez No: 849972
- Danışmanlar: PROF. DR. GASSAN MORTADA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Arapçe Bilmeyenler, Gramer, Müfredat, Nahiv-Sarf, Non-Arabic Speakers, Grammar, Coursebook, Nahu-Sarf
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu tez, Arapça öğrenen birçok kişinin dert yandığı ve çok sayıda öğretmenin, araştırmacının ve uzmanın zihnini kurcalayan bir sorunun çözümüne bir katkıda bulunmak amacıyla Arapça bilmeyenlere Arapça gramer müfredatının hazırlanmasında yeni bir vizyon sunmayı hedeflemektedir. Çünkü mevcut gramer müfredatının metodolojisi ve yapısıyla, öğrencilere zorluk çıkardığı, onlara uygun olmadığı, arzu edilen amaca hizmet etmediği tartışılmaktadır. Tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Arap gramerinin oluşumu, klasik ve modern gramercilerin, Arapça bilmeyenlere Arapça öğretme ve grameri kolaylaştırma çabaları ve tüm bu çabaların başarısızlığının nedenleri ele alınmıştır. Sorunların çok çeşitli olduğu, bunları doğru bir şekilde tanımlamak, her birinin nedenlerini açıklamak ve oluşum sebeplerine göre ayrı ayrı ele alma dışında hiçbir girişimin başarılı olamayacağı sonucuna ulaşılmıştır. İkinci bölümde Arapça öğretiminde kullanılan birkaç eğitim setinin içeriği incelenmiş, öğrenciye sunulan gramer, ayrıntılı olarak analiz edilmiş, ama sunulan gramer kurallarıyla metindeki kurallar eşleşmediği görülmüştür. Daha sonra, Arapça dışında biri Türkçeyi diğeri de İngilizceyi öğretmek amacıyla hazırlanan iki eğitim setini incelenmiş ve gramerin yoğunluğu, tertibi, konu sınıflandırılması ve metot bakımından Arapça setlerinden tamamen farklı oldukları tespit edilmiştir. Üçüncü bölümde, Arapça bilmeyenlere uygun bir gramer müfredatına yönelik öneriler ortaya konmuştur. Gramer öğretiminin amaçları tanımlanmış, bu amaçlara ulaşmanın metodolojisi açıklanmış, konuların sırası ve sınıflandırılmasını ortaya koyan kriterler belirlenmiştir. Bu kriterler belirlenirken akademik çalışmalara dayanılmıştır. Bu teorik görüşler, gramer ders kitapları hazırlayanlara önerilen kriterleri nasıl tatbik edecekleri ve bunları uygun bir gramer müfredatına nasıl dönüştürecekleri uygulamalı örneklerle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a new vision in preparation of Arabic grammar coursebook for non-Arabic speakers. The aim is solving the problem learners have suffered from, and which has occupied many teachers, researchers, and specialists in this field. This problem is the complaint about grammar coursebooks designed for non-Arabic speakers, their difficulty for the learners, and their unsuitability for them. The thesis consists of three chapters: In the first chapter, the researcher discussed the emergence of Arabic grammar, and the efforts of ancient and modern grammarians to facilitate it. Then he studied the difficulties in grammar, the attempts to facilitate them. In the second chapter, the researcher analyzed the content of several coursebooks. He counted the grammatical and morphological phenomena included in the texts, and analyzed the grammar that are presented to the learner, their details, and their sequence. It appeared to the researcher that the grammar presented to the learners do not match their needs in the texts that they study. In the third chapter, the researcher presented his vision for a grammar coursebook appropriate for non-Arabic speakers. He defined the purposes of teaching grammar, clarified the methodology for reaching those purposes, and set standards that lead the order and classification of topics. His vision was based on statistics and academic studies. Then he supported his theoretical vision with applied models.