Okul öncesi dönem çocuklarının geometri/uzaysal algı düzeylerinin dil gelişimi açısından incelenmesi
Investigation of preschool children's geometric/spatial perception levels in terms of language development
  1. Tez No: 851487
  2. Yazar: FATMA RUMEYSA BİÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN ERSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönem çocukları, Dil gelişimi, Geometri ve uzaysal beceriler, Alıcı dil becerileri, İfade edici dil becerileri, Preschool children, Language development, Geometry and spatial skills, Receptive language skills, Expressive language skills
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada, 60-72 ay arasındaki çocukların alıcı, ifade edici ve toplam dil becerileri ve geometri ve uzaysal algı düzeyleri arasındaki ilişki incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2023-2024 eğitim öğretim yılında Alanya ilçe merkezinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bağımsız bir anaokuluna devam eden beş ve altı yaş grubuna ait toplam 120 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada veriler Türkçe Erken Dil Gelişim Testi (TEDİL), Geometri ve Uzaysal Algı Testi (GUZAL-T) yardımı ile elde edilmiştir. İlgili ölçekler 2023 yılının Kasım ayında uygulanmaya başlamış, 2024 yılının Ocak ayında tamamlanmıştır. Elde edilen verilerin birbiri ile ilişkilerinin tespiti için Pearson korelasyon katsayılarından yararlanılmıştır. İlgili çalışmada, okul öncesi dönem çocuklarının dil gelişim düzeylerinin görsel/uzaysal becerilerini anlamlı şekilde yordayıp yordamadığının belirlenmesi için adımlı/aşamalı (stepwise) regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırma verilerinden elde edilen sonuçlara göre, okul öncesi dönemde 5 yaş grubu çocukların alıcı dil becerileri, ifade edici dil becerileri, toplam dil becerileri ve geometri ve uzaysal algı beceri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu görülmektedir. Bir başka deyişle, genel dil becerileri yüksek olan çocukların, geometri ve uzaysal algı becerilerinin daha yüksek olduğu görülmektedir. Araştırma sonuçları ilgili alanyazı kapsamında tartışılmış ve gelecekteki araştırmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between the receptive, expressive and total language skills scores and geometry and spatial perception levels of children aged 60-72 months. The sample of the study consisted of 120 children aged five and six who attended an independent kindergarten affiliated with the Ministry of National Education in the Alanya district center in the 2023-2024 academic year. The data in the study were obtained with the help of the Turkish Early Language Development Test (TEDIL) and the Geometry and Spatial Perception Test (GUZAL-T). The relevant scales started to be applied in November 2023 and were completed in January 2024. Pearson correlation coefficients were used to determine the relationships between the obtained data. In the relevant study, stepwise regression analysis was used to determine whether the language development levels of preschool children significantly predicted their visual/spatial skills. According to the results obtained from the research data, it is seen that there is a positive significant relationship between the receptive language skills, expressive language skills, total language skills and geometry and spatial perception skills of 5-year-old children in the preschool period. In other words, it is seen that children with high general language skills have higher geometry and spatial perception skill scores. The research results are discussed within the scope of the relevant literature and suggestions for future research are presented.