Etkileşimli eğitsel videolarda aralıklı olarak ön soru sorma ve geri getirme alıştırmasının ortaokul öğrencilerinin öğrenme ve kalıcılık düzeyi üzerindeki etkisi
The effect of interpolated prequestioning and retrieval practice in interactive educational videos on learning and retention level of middle school students
- Tez No: 852390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN ŞUMUER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etkileşimli Eğitsel Videolar, Geri Getirme Alıştırması, Test Etkisi, Ön Soru Sorma, Ön Soru Etkisi, Interactive Educational Videos, Retrieval Practice, Test Effect, Prequestioning, Prequestioning Effect
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada etkileşimli eğitsel videolar içerisine aralıklı olarak yerleştirilen alıştırma sorularının videodaki içeriği çalışmadan önce ya da çalıştıktan sonra sorulmasının ortaokul öğrencilerinin öğrenme ve kalıcılık düzeyleri üzerinde etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Hedeflenen amaç doğrultusunda araştırmada gerçek deneysel araştırma yöntemlerinden ön-test son-test kontrol gruplu seçkisiz deneysel araştırma deseni kullanılmıştır. Uygun örnekleme yönteminin kullanıldığı bu araştırmanın katılımcılarını, Türkiye'deki bir ortaöğretim kurumunda altı ve yedinci sınıflarda öğrenim gören 162 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada öğrenciler seçkisiz atama yoluyla“Ön Soru Sorma”(video içeriğini çalışmadan önce alıştırma sorusu sorulan grup),“Geri Getirme Alıştırması”(video içeriğini çalıştıktan sonra alıştırma sorusu sorulan grup) ve“Kontrol”(tekrar çalışma) gruplarına atanmıştır. Tüm gruplardaki öğrencilere araştırma kapsamında“Temel Fotoğraf Eğitimi”konusunda geliştirilen etkileşimli videoyu izlemeden bir hafta önce (öntest), izledikten sonra (sontest) ve izledikten bir hafta sonra (kalıcılık testi) yarısı etkileşimli eğitsel videoda öğrencilerin cevapladığı gömülü alıştırma soruları ile aynı sorulardan (eski sorular), diğer yarısı ise daha önce öğrencilerin cevaplamadığı sorulardan (yeni sorular) oluşan toplam 12 kısa cevap gerektiren soru sorulmuştur. Öğrencilerin öntestten, sonteste ve kalıcılık testine başarı puanlarındaki (eski sorular, yeni sorular ve tüm sorular) değişim ön soru sorma, geri getirme alıştırması ve kontrol grupları için farklılık gösterip göstermediği karışık desen varyans analizi (ANOVA) kullanılarak test edilmiştir. Elde edilen bulgular“Ön Soru Sorma”,“Geri Getirme Alıştırması”ve“Kontrol”grubundaki öğrencilerin tüm sorular, eski sorulara ve yeni sorulara yönelik öntest başarı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir.. Tüm sorular ve eski sorulara yönelik olarak“Ön Soru Sorma”ve“Geri Getirme Alıştırması”grubundaki öğrenciler“Kontrol”grubundaki öğrencilerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek sontest ve kalıcılık testi puanı alırken,“Ön Soru Sorma”ve“Geri Getirme Alıştırması”grubundaki öğrenciler arasında sontest ve kalıcılık testi puanı bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Yeni sorulara yönelik olarak ise,“Geri Getirme Alıştırması”grubundaki öğrencilerin sontest başarı puanları“Kontrol”grubundaki öğrencilerin başarı puanlarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunurken,“Ön Soru Sorma”grubundaki öğrenciler ile“Geri Getirme Alıştırması”ve“Kontrol”grubundaki öğrenciler arasında sontest başarı puanları bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ayrıca,“Ön Soru Sorma”,“Geri Getirme Alıştırması”ve“Kontrol”grubundaki öğrenciler arasında yeni sorulara ilişkin kalıcılık testi başarı puanları bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu bulgular alanyazındaki kuramsal ve kavramsal çerçeve ışığında tartışılmış ve hem pratiğe hem de araştırmacılara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study aimed to examine the effect of asking practice questions embedded intermittently in interactive educational videos before or after studying the content in the video on the learning and retention levels of middle school students. In line with this purpose, a randomized pre-test post-test control group design, one of the real experimental research methods, was used in the study. Using convenience sampling, the participants of this study consisted of 162 students in sixth and seventh grades in a secondary school in Turkey. In the study, students were randomly assigned to“Prequestioning”(the group that was asked practice questions before studying the video content),“Retrieval Practice”(the group that was asked practice questions after studying the video content) and“Control”(re-study) groups. The students in all groups were asked a total of 12 short answer questions one week before (pre-test), after (post-test) and one week after (retention test) watching the interactive video developed within the scope of the research on“Basic Photographic Education”, half of which were the same questions as the embedded practice questions answered by the students in the interactive educational video (old questions) and the other half were questions that the students had not answered before (new questions). Whether the change in the students' achievement scores (old questions, new questions and all questions) from the pretest to the posttest and retention test differed for the pretest, retrieval exercise and control groups was tested using mixed design analysis of variance (ANOVA). The findings showed that there was no statistically significant difference in the pre-test scores between the students in“Prequestioning”,“Retrieval Practice”and“Control”groups for all questions, old questions, and new questions. For all questions and old questions, the students in the“ Prequestioning”and“Retrieval Practice”groups had statistically significantly higher posttest and retention test scores than the students in the“Control”group while there was no statistically significant difference between the students in the“Prequestioning”and“Retrieval Practice”groups in terms of posttest and retention test scores. As for the new questions, the post-test scores of the students in the“Retrieval Practice”group were statistically significantly higher than the scores of the students in the“Control”group while there was no statistically significant difference between the students in the“Prequestioning”and the students in“Retrieval Practice”and“Control”groups in terms of post-test scores. In addition, there was no statistically significant difference among the students in the“Prequestioning”,“Retrieval Practice”and“Control”groups in terms of retention test scores for new questions. These findings were discussed in the light of the theoretical and conceptual framework in the literature and suggestions for both practice and researchers were presented.