COVID-19 hastalarının dinî başa çıkma durumlarının din eğitimi seviyelerine göre incelenmesi
Investigation of the religious coping status of COVID-19 patients with respect to their level of religious education
  1. Tez No: 852403
  2. Yazar: GÜLSEMA ATAY YOLCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET FATİH GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Eğitim, Psikoloji, Covid-19, Dinî Başa Çıkma, Religion, Education, Psychology, Covid-19, Religious Coping
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma Covid-19 hastalığını ağır şekilde geçirmiş ve ölüm korkusu yaşamış bireylerin aldıkları din eğitiminin hastalık sırasındaki dinî başa çıkma durumlarına etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada veri toplama araçlarından görüşme (mülakat) tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın yöntemi ise olgu bilimdir (fenomenoloji). Katılımcılar, ölçüt örneklem yöntemi ile Covid-19'u hastanede yatacak kadar ağır geçirmiş kişilerden seçilmiştir. Çalışmaya 18 kişi katılmıştır. Katılımcılara yöneltilen sorular ile demografik bilgiler, dindarlık ve dinî başa çıkma durumları, dinî başa çıkma etkinlikleri, hastalık sırasındaki stres ve motivasyon kaynakları, dinî eğitim seviyeleri hakkında bilgi edinmek amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde Covid-19 salgını, hastalığı, psikolojik etkilerine kısaca değinilmiştir. Bölümün devamında başa çıkma, dinî başa çıkma, dinî başa çıkma türleri ve dinî başa çıkma etkinlikleri hakkında kavramsal açıklamalar yapılmıştır. İkinci bölümde, elde edilen veriler tablolar halinde verilip yorumlanmıştır. Çalışmada katılımcıların dinî eğitim durumlarının dindarlık ve dinî başa çıkma seviyeleri üzerine etki ettiği görülmüştür. Örgün din eğitimine ek olarak cami, Kur'an kursu, ilim topluluğu, dindar aile gibi kaynaklardan din eğitimi almış katılımcıların dindar bir yaşam sürdükleri; hastalık sürecinde olumlu dinî başa çıkma etkinliklerine yöneldikleri görülmüştür. Din eğitimi yalnızca örgün din eğitiminden ibaret olan katılımcıların ise olumsuz dinî başa çıkma etkinliklerini kullanmışlardır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to investigate how religious education impacts the religious coping mechanisms of individuals who s who have endured severe cases of Covid-19 and have encountered the fear of death during their illness. The study employed the interview technique as the primary method for data collection. The research methodology employed is phenomenology. Participants were selected using criterion sampling method from individuals who had experienced Covid-19 severe enough to require hospitalization. A total of 18 individuals participated in the study. The questions directed to the participants aimed to gather information on demographic details, religiosity, religious coping situations, religious coping activities, sources of stress and motivation during the illness, and levels of religious education. In the first section of the study, a brief overview of Covid-19, the pandemic, and the psychological effects of this pandemic is provided. The section then continues with conceptual explanations about coping, religious coping, types of religious coping, and religious coping activities. In the second section, the data obtained were presented in tabular format and subsequently interpreted. The research findings underscored the significant impact of participants' religious education status on both their religiosity and levels of religious coping. Those who availed themselves of diverse sources for religious education, including mosques, Qur'an courses, religious science communities, and families, alongside formal religious instruction, demonstrated a propensity to embrace a religious lifestyle and engage in constructive religious coping activities throughout their illness experiences. In contrast, participants whose religious education was exclusively derived from formal channels exhibited a proclivity for employing negative religious coping mechanisms.