Instructors' beliefs about ESP assessment: A case study
Öğretim görevlilerinin özel amaçlı İngilizcenin değerlendirilmesine ilişkin inançları: Vaka çalışması
  1. Tez No: 852877
  2. Yazar: SİNEM BAŞARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜZEYYEN NAZLI GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Amaçlı İngilizce, Değerlendirme, Öğretmen İnançları, Vaka Çalışması, English for Specific Purposes, Assessment, Teacher Beliefs, Case Study
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Özel Amaçlı İngilizce (ÖAİ), İngilizce dil öğreniminin özelleşmiş bir dalıdır ve belirli alanlarda spesifik İngilizce öğretmeye odaklanır. ÖAİ'nin özel doğası göz önüne alındığında, değerlendirme süreci bu özgünlüğe göre uyarlanmalıdır ve öğretmenlerin inançları, ÖAİ'nin değerlendirmesi ve öğretimi konusunda önemli bir rol oynayabilmektedir. Önceki çalışmalar ÖAİ'de ihtiyaç değerlendirmesi ve ÖAİ derslerinin tasarımına odaklanmıştır. Ancak, öğretmenlerin ÖAİ'nin değerlendirmesi ile ilgili inançları yeterince ele alınmamıştır. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı üniversite düzeyindeki öğretim görevlilerinin ÖAİ'nin değerlendirmesi hakkındaki inançlarını incelemektir. Üç İngilizce öğretim görevlisi bu çalışmada yer almaktadır ve bu çalışmada bir devlet üniversitesinin hazırlık programında çalışan bir örneklem ile nitel bir durum çalışması yöntemi benimsenmiştir. Veriler yedi haftalık yansıtıcı günlükler ve yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Çalışma, katılımcıların, ÖAİ'nin değerlendirmesinin özgünlüğe, hesap sorulabilirliğine, uyarlama ihtiyacına ve motivasyon eksikliğine sahip olduğuna inandıklarını ortaya koymuştur. Ayrıca, ÖAİ'nin değerlendirmesinin değerli olduğuna inanılmaktadır. Son olarak, bu inançlar, okul politikası, öğrenci motivasyonu ve öğretmenin ÖAİ'nin değerlendirmesine katılımı tarafından şekillenmiştir.
Özet (Çeviri)
English for Specific Purposes is a specialized branch of English language learning that focuses on teaching English in particular fields. Given the specific nature of ESP, the assessment process needs to be tailored according to this specificity and the beliefs of teachers can play a significant role in the assessment and instruction of English for Specific Purposes. The previous studies focused on needs assessment in ESP and the design of ESP courses. However, instructors' beliefs about ESP assessment have not been addressed adequately. Therefore, the study aims to examine the instructors' beliefs about ESP assessment at the tertiary level. A qualitative case study method is adopted with a sample of 3 English instructors working in a preparatory program at a state university. The data was collected through seven weeks of reflective journals and semi-structured interviews. The study has revealed that it is believed by the participants that ESP assessment has specificity, accountability, the need to adapt, and lack of motivation. Also, ESP assessment is believed to be valuable. Lastly, these beliefs have been shaped by the school policy, student motivation, and teacher involvement in ESP assessment.