A critical epistemological approach toward academic research about news reporting of Syrian refugees in Turkey
Türkiye'de Suriyeli mültecilerle ilgili haber alanında yapılmış akademik çalışmalara yönelik eleştirel epistemolojik bir yaklaşım
  1. Tez No: 852956
  2. Yazar: TUĞBA GÜLAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Philosophy, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteci, Suriye, Haber, Felsefe, Epistemoloji, İletişim, Toplumsal Gerçeklik, Refugee, Syria, News, Philosophy, Epistemology, Communication, Social Reality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu doktora teziyle; haber, Suriyeli mülteciler ve Suriyeli mültecilerin haber alanındaki akademik çalışmalarda algılanışı ve ortaya konuluşu arasındaki ilişki sorunsallaştırılarak kavramsallaştırılmaktadır. Tezin amacı ise; haber-toplumsal gerçeklik olarak Suriye mülteciler ve akademik çalışmalarda ele alınışı arasındaki bağlantının ortaya konulmasıdır. Söz konusu ilişkiyi ortaya çıkarmaya yönelik neden ve nasıl sorularını takip edebilmek için; 2011-2019 yılları arasında Türkiye'de Suriyeli mültecilerle ilgili haber alanında yapılmış akademik çalışmalar anahtar kelime taraması ile seçilmiştir. Bu bağlamda Türkiye'deki 47 çalışma öne çıkmaktadır. Çalışmalar, grafiklerle, ve çalışmanın yayın tarihleri, içerik öğeleri ve anahtar kavramları nicel ve nitel verilerle ortaya konulduktan sonra; bu çalışmalar farklı yöntemlerle test edilmektedir. 47 akademik çalışma 3 aşamalı yöntemsel düzlemde incelenmektedir. i) Marx'ın tarihsel diyalektik materyalist yöntemi ii) Sayer'in sosyal bilimlerdeki epistemolojik perspektifinden esinlenilerek önerilen 3 ayaklı şema epistemik modeli, iii) Van Dijk'ın eleştirel söylem çözümlemesi. Buna dayanarak, incelenen araştırmaların bahsedilen bağlantıyı ve toplumsal gerçekliği epistemolojik olarak yeterli bir biçimde ortaya koymadıkları gözlemlenmiştir. Çalışmalardaki temel bulgular şunlardır: i) Suriyeli mülteciler gibi ilgili toplumsal gerçekliği görünür kılmak için ilgili tarihsel bağıntı ve bağlantıların eksikliği. İkinci olarak da ii) haberi bir üretim süreci olarak çözümlemeye yönelik eksiklikler. İletişime epistemolojik yaklaşım, haber toplumsal gerçeklik ilişkisini ortaya koymada tarihsel ve diyalektik olmayan bir bakıştan fazlasını gerektirmektedir. Sorunun kaynağını dil olarak ele alarak yalnızca çerçeveleme ve söylem analizi aracılığı ile ana-akımda mülteciler ve haber ilişkisi ortaya çıkarmayı amaçlayan çalışmalar sorun barındırmaktadır, bu nedenle iletişime daha bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmaktadır. Sonuç olarak da bu; ilgili soruna ilişkin tarihsel bütüncül bir bakış ile habere ve iletişime yönelik üretim süreçlerini içeren epistemolojik yöntemi gerekli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The scope of this dissertation is to problematize and to conceptualize the relation between news, Syrian refugees and how Syrian refugees are understood and demonstrated through academic research about news reporting. For this, the mentioned relation between news and social reality through academic research investigated is aimed to be revealed. To follow the questions about why and what kind of relation there is between news and social reality; academic research made between 2011-2019 in Turkey about Syrian refugees in news reporting have been chosen according to key word scanning system. Accordingly, 47 academic research have become relevant for the scope of the dissertation. After the relevant academic research investigated is shown by graphics and quantitative and qualitative data; they are tested. Relevantly, 47 academic researches are tested and investigated by three main perspectives and methods. These are as follows: i) Marx's dialectical and historical materialist method, ii) Three-legged schema as an epistemic model that is inspired by Sayer's epistemological perspective about social sciences and iii) Van Dijk's critical discourse analysis. As a result, it has been observed that there are some epistemological problems to reveal the relation between news and social reality through the research investigated. The main inadequacies and outlines in the research investigated are as follows: i) the lack of historical background about the relevant social reality such as Syrian refugees and secondly; ii) the lack of news analysis as a production process. Consequently, epistemological perspective to the communication demands much more than non-historical and non-dialectical approach for the relation between news and social reality. It requires more holistic approach contrary to research that are only grounded on frame and discourse analyses that see the language as unique expression to reveal the relation between Syrian refugees and news through main stream media. In other words, any substantive approach for news requires epistemological perspective that consists of holistic and historical angles toward the problem and production process of news and communication.