Sürdürülebilir yerel kalkınmada yeşil şehirlerin rolü: Türkiye uygulamaları
Green in sustainable local development the role of cities: Türkiye practices
  1. Tez No: 853142
  2. Yazar: SEDA TOKAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ KUTLUAY TUTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Ekonomi, American Culture and Literature, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Sürdürülebilir Yerel Kalkınma, Yeşil Şehir, Development, Sustainable Local Development, Green City
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Türkiye'de sürdürülebilir yerel kalkınma çabaları, yeşil şehir kavramının benimsenmesi ve uygulanmasıyla güçlenmektedir. Bu bağlamda, çeşitli alanlarda atılan adımlar, yeşil şehirlerin yerel kalkınma süreçlerine olan önemini vurgulamaktadır. Ülkede kentsel dönüşüm projeleri ile çevre dostu uygulamaların hayata geçirilmesi, yeşil binaların ve enerji verimliliği projelerinin teşvik edilmesi, yeşil ulaşımın desteklenmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması, yeşil alanların korunması ve artırılması, atık yönetimi ve geri dönüşüm projelerinin uygulanması gibi stratejiler, Türkiye'nin sürdürülebilir yerel kalkınma hedeflerine ulaşmasında etkili olmuştur. Sosyal katılımı teşvik eden projeler ve çevre bilincini artırmaya yönelik kampanyalar da yerel halkın aktif rol almasını sağlamıştır. Bu sayede, sürdürülebilirlik ilkelerinin benimsenmesi ve yeşil şehir anlayışının yerleşmesi desteklenmiş, çevresel, ekonomik ve sosyal açıdan dengeli bir kalkınma modeli oluşturulmuştur. Türkiye'de yeşil şehirlerin rolü, yerel düzeyde sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir rehberlik ve örnek teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı, sürdürülebilir yerel kalkınma perspektifinde yeşil şehirlerin rolünü Türkiye uygulamaları üzerinden akademik bir dilde incelemek, yeşil şehir kavramının yerel kalkınma süreçlerinde oynadığı rolü anlamak ve Türkiye'nin bu alandaki uygulamalarını detaylı bir şekilde değerlendirmektir. Yeşil şehirlerin sürdürülebilir kalkınma üzerindeki etkilerini analiz etmek, bu kapsamda kullanılan strateji ve politikaları incelemek, Türkiye'nin yeşil şehir uygulamalarının başarıları ve zorluklarına odaklanmak, çalışmanın temel amaçları arasında yer almaktadır. Araştırmada, doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada toplanan veriler, detaylı bir literatür taraması süreci sonucunda çeşitli kaynaklardan derlenmiştir. Literatür taraması sürecinde elde edilen bilgiler, araştırmanın temel argümanlarını desteklemek ve genişletmek amacıyla dikkatlice değerlendirilmiştir. Bu zengin ve çeşitli kaynaklar, araştırmanın bilimsel temellerini güçlendirmiş ve konuyla ilgili kapsamlı bir anlayışın oluşturulmasına katkıda bulunmuştur. Bu çalışmanın sürdürülebilir yerel kalkınma çerçevesinde Türkiye'deki yeşil şehir uygulamalarını incelemesi, önemli gözlemler ortaya koymaktadır. Yeşil şehir konsepti, Türkiye'nin yerel kalkınma stratejilerinde belirgin bir rol oynamaktadır. Elde edilen bulgular, yeşil şehir uygulamalarının sürdürülebilir kalkınma hedeflerine anlamlı bir katkı sağladığını göstermektedir. Türkiye'deki yeşil şehir uygulamalarının, çevresel sürdürülebilirlik, enerji verimliliği ve sosyal adalet gibi temel unsurları kapsadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sustainable local development efforts in Turkey are strengthened by the adoption and implementation of the green city concept. In this context, steps taken in various fields emphasize the importance of green cities to local development processes. Strategies such as implementing environmentally friendly practices with urban transformation projects in the country, encouraging green buildings and energy efficiency projects, supporting green transportation, increasing the use of renewable energy resources, protecting and increasing green areas, implementing waste management and recycling projects are among the sustainable developments of Turkey. It has been effective in achieving local development goals. Projects that encourage social participation and campaigns to raise environmental awareness have also enabled local people to take an active role. In this way, the adoption of sustainability principles and the establishment of the green city concept were supported, and an environmentally, economically and socially balanced development model was created. The role of green cities in Turkey provides an important guide and example towards achieving sustainable development goals at the local level. The aim of this study is to examine the role of green cities in the sustainable local development perspective in an academic language through Turkey's practices, to understand the role played by the green city concept in local development processes and to evaluate Turkey's practices in this field in detail. Analyzing the effects of green cities on sustainable development, examining the strategies and policies used in this context, and focusing on the successes and difficulties of Turkey's green city applications are among the main objectives of the study. In the research, document analysis method was used. The data collected in this study was compiled from various sources as a result of a detailed literature review process. The information obtained during the literature review process was carefully evaluated in order to support and expand the main arguments of the research. These rich and diverse sources have strengthened the scientific foundations of the research and contributed to a comprehensive understanding of the subject. This study's examination of green city practices in Turkey within the framework of sustainable local development reveals important observations. The green city concept plays a prominent role in Turkey's local development strategies. The findings show that green city practices make a significant contribution to sustainable development goals. It has been observed that green city practices in Turkey include basic elements such as environmental sustainability, energy efficiency and social justice.