İş akışı yönetim sistemleri ve WI-modelinin tasarımı
- Tez No: 85321
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBARİZ EMİNOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, İstatistik, Computer Engineering and Computer Science and Control, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Workflow, Workflow Management System, Worklist, Worklist Handler, Process Handler, Activity Handler, Data Base System, Internet
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
vııı ÖZET Faaliyat göstermekte olan tüm kurum ve kuruluşların ulaşmak istedikleri bir çok hedefleri vardır. Bu hedeflere ulaşmak için kurumlar sürekli olarak bir takım aktiviteleri yapmaktalar ancak bir hedefe ulaşmak için yapılması gereken aktiviteler belirli bir düzen ve uyum içinde gerçekleşmelidir. Bir hedefe ulaşmak amacı ile aktivitelerin belirli bir düzen ve uyum içinde gerçekleşmesine İş Akışı demek mümkündür. İş Akışı otomasyonu, yeni gelişmekte olan bir girişimdir. İş dünyasında bulunan ekonomik sınırlamalar ve kıstaslar kurumları daha verimli ve etkili bir iş akışı yönetimi arayışına zorlamaktadır. İş Akışı Yönetim Sistemleri de bu amaç ile geliştirilmiş programlardır. İş akışı genelde uzun sürmektedir, ( bir gün, bir ay veya daha fazla ), İş Akışı Yönetim Sistemleri, özellikle uzun vadeli iş akışlarını yönetmek için tasarlanmış yazılımlardır. Bu yazılımlar; bir kurumda yürütülen iş akışını ve onunla ilgili uygulamaların, bilgisayar ortamında işlenebilecek bir şekilde tanımlanmasına imkan tanımaktadır. Ayrıca bu yazılımlar; tanımlanan iş akışlarını, seri veya paralel bir şekilde başlatıp, devam eden işlerin yürütülmesini ve kontrolünü sağlayarak hangi aşamada olduğunu gösterebilmektedir. İş Akışı Yönetim Sistemleri, bir iş ortamında bulunan tüm varlıkların çalışmalarını yönetebilmektedir. Bu varlıklar, iş aktiviteleri, farklı programlar, veri kayıt aygıtları veya insanlar olabilir. Bu tezin birinci bölümünde İş Akışı ve İş Akışı Yönetim Sistemleri genel olarak açıklanmaktadır. İkinci bölüm, bu alanda tanımlanmış bir standart mimariyi açıklamaktadır. Bu çalışmalar“Workflow Management Coalition”(WfMC). kuruluşu tarafından yapılmıştır[5, 4]. WfMC, bu alanda 1993 yılından bu yana çalışmakta olan bir kurum olarak, diğer kurumlar için bir standart yapı ve mimari hazırlamaktadır.IX Tezin en kapsamlı çalışması, WfMC'nin önerdiği yapıya dayalı bir İş Akışı Yönetim Sisteminin modelini geliştirmektir (WF Model). WF Modelinin amacı, veri tabanı sistemleri ortamında iş akışı otomasyonunu sağlamaktır. Geliştirilen programlar, dosyalar ve çalışma mantığı bölüm 3 ve Ek A' da verilmiştir. İstenildiğinde bu model herhangi bir veri tabanı sistemiyle bir arada kullanılabilir. Muğla Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığında kullanılmakta olan“Öğrenci İşleri Veri Tabanı Sistemi”, WF Modelini geliştirmek için taban program seçilmiştir. İş Akışı Yönetim Sistemlerinin iş dünyasında aldığı rol ve sağladığı faydalar, Internet teknolojisiyle birlikte kullanıldığında; getirdiği avantajlar ve yeni imkanlar tezin dördüncü bölümünde yer almıştır [10]. Anahtar Kelimeler : İş Akışı, İş Akışı Yönetim Sistemi, İş Listesi, İş Liste Yöneticisi, İş Akışı Yöneticisi, Aktivite Yöneticisi, Veri Tabanı Sistemleri, Internet.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Automation of workflow management is a new approach in business, increasing economic imperatives are forcing the organizations toward an efficient and effective management of their business processes. Workflow management systems are promising applications, developed for automation of workflows. Workflow management systems have tools to define, business activities in a computer processable form. They allow parallel or serial activation of workflows under predefined or dynamically generate conditions. They are basically designed for controlling long lived processes and provide means of monitoring and controlling workflow progresses. They play role as an orchestrator among entities in a business environment, these entities include, workflow activities, external applications, data repositories, human participants and any kind of object which might play role in the business workflow. Chapter 1 is an introduction to the concept of workflow and workflow management system. Chapter 2 explains an standard architecture defined by Workflow Management Coalition1 (WfMC)[5, 4]. This includes the definition of basic entities in a workflow automated environment such as workflow engine, worklist, worklist handler, external application, process definition. The main work of this thesis is to develop a model (WF Model), which includes a set of procedures and tables, that can play role as a workflow management system in a data base systems. Chapter 3 and appendix A give a detail description of procedures, tables and working logic of the WF Model. This model is designed in a way that can easily be added to any data base system.“Student Registration Data Base”used for automation of Student 1 The Workflow Management Coalition was established in August 1993 as a non-profit international body for the development and promotion of workflow standards. Its membership is open to all parties interested or involved in the creation, analysis or deployment of Workflow Management System.XI Registration Office of University of Mugla, is selected to be the data base platform for developing WF Model. The role and benefits of workflow management systems for enterprises and the advantages of using Internet technology, equipped with a workflow system is explained in the chapter 4[10].