Implementing a global citizenship education course in teacher education programs
Öğretmen eğitimi programlarında küresel vatandaşlık eğitimi dersinin uygulanması
- Tez No: 853262
- Danışmanlar: PROF. DR. DERİN ATAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Küresel Vatandaşlık, Küresel Vatandaşlık Eğitimi, Öğretmen Eğitimi, Hizmet öncesi Öğretmenler, Hizmet içi Öğretmenler, Global Citizenship, Global Citizenship Education, Teacher Education, Pre-service Teachers, In-service Teachers
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışma, küresel vatandaşlık eğitimi dersinin hizmet öncesi ve hizmet içi İngilizce öğretmenlerinin küresel vatandaşlık düzeyleri üzerindeki etkilerini incelemeyi; bu eğitimin katılımcıların küresel vatandaşlık ve küresel vatandaşlık eğitimi anlayışlarında bir değişikliğe yol açıp açmadığını belirlemeyi; katılımcıların küresel vatandaşlık ve küresel vatandaşlık eğitimi anlayışlarını öğretim planlarına nasıl yansıttıklarını belirlemeyi; ve son olarak katılımcıların ve araştırmacının küresel vatandaşlık eğitimi dersi ile ilgili değerlendirmelerini araştırmayı amaçlamıştır. Araştırmaya 50 hizmet öncesi ve 35 hizmet içi öğretmen katılmıştır. Veriler Küresel Vatandaşlık Ölçeği (Morais ve Ogden, 2011), ön ve son görüşmeler, ders planları ve araştırmacının saha notları aracılığıyla toplanmıştır. Küresel vatandaşlık eğitimi dersi, hizmet öncesi öğretmenler için 12 hafta ve hizmet içi öğretmenler için 5 hafta sürmüştür. Elde edilen bulgular küresel vatandaşlık eğitiminin hem hizmet öncesi hem de hizmet içi öğretmenlerin küresel vatandaşlık düzeylerini anlamlı ölçüde arttığını gösterse de küresel vatandaşlık ölçeğinin bazı boyutlarında hizmet içi öğretmenlerin hizmet öncesi öğretmenlere göre değişime daha dirençli olduğu görülmüştür. Küresel vatandaşlık eğitimi her iki grup için de küresel vatandaşlık kavramının daha derinlikli anlamlandırılmasına yol açmıştır. Eğitimin ardından her iki grup da küresel vatandaşlık kavramının öğretilebilirliği ve İngilizce öğretimine uygunluğu konusunda hem fikir olmuşlardır. Öte yandan, hizmet içi öğretmenler derslerde küresel vatandaşlık eğitimi kapsamında hassas/tartışmalı konuların işlenmesi konusundaki tereddütlerini dile getirmişlerdir. Katılımcılar tarafından hazırlanan ders planlarının analizi, küresel vatandaşlık eğitimi ile ilgili bilgi, anlayış ve becerilerin planlara entegre edilme biçimlerinin hizmet öncesi ve hizmet içi öğretmenler için farklılık gösterdiğini, buna karşın, küresel vatandaşlık eğitimi ile ilgili değer ve tutumların her iki grup için de entegrasyonu en zor konu olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to examine the effects of a global citizenship education (GCE) course on the global citizenship (GC) levels of pre-service and in-service EFL teachers; to identify whether receiving a GCE course led to a change in their understanding of GC and GCE; to determine how they reflected their understanding of GC and GCE in instructional plans; and finally to investigate the reflections of the participants and the researcher on the GCE course. A total of 50 pre-service teachers (PTs) and 35 in-service teachers (ITs) participated in the study. Data were collected by means of the Global Citizenship Scale (Morais & Ogden, 2011), pre- and post-interviews, lesson plans, and field notes. The GCE course lasted 12 weeks for the PTs and 5 weeks for the ITs. The findings showed that both PTs' and ITs' levels of GC significantly increased after the GCE training. However, the ITs showed greater resistance to change in certain GC sub-dimensions compared to the PTs. The training led to a more nuanced understanding of GC for both groups. After the training, both groups agreed on the teachability of GC and the relevance of ELT and GCE. However, the ITs articulated their hesitations about implementing GCE-related sensitive/controversial issues in their classes. The analysis of lesson plans prepared by the participants showed that while the way the PTs and ITs integrated GCE-related knowledge, understanding and skills into their instructional plans showed differences, integrating GCE-related values and attitudes were found to be the hardest by both groups.