Öğretmenlerin mesleki öğrenme ihtiyaçlarına ilişkin görüşleri
View of teachers' professional learning needs
- Tez No: 853638
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Mesleki öğrenme ihtiyaçları, Mesleki öğrenme uygulamaları, Öğretmenlerin gereksinimleri, Teacher, Professional learning needs, Professional learning practices, Teachers' requirements
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin mesleki öğrenme ihtiyaçlarına ilişkin görüşlerini incelemek ve etkili mesleki öğrenme sürecine ilişkin öneriler oluşturmaktır. Araştırmanın katılımcılarını Aydın ili Söke ilçesinde bulunan çeşitli kademelerdeki devlet okullarında görev yapan 45 öğretmen oluşturmaktadır. Katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan maksimum çeşitlilik örneklemesi ile seçilmiştir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması deseni kullanılmıştır. Veri toplamak için uzman görüşleri alınarak hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma süresince toplanan verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda elde edilen veriler öğretmenlerin mesleki öğrenme ihtiyaçları, öğretmenlerin mesleki öğrenme tercihleri ve mesleki öğrenme sürecini iyileştirme olmak üzere üç tema altında toplanmıştır. Öğretmenlerin teknoloji kullanımı, sınıf yönetimi, öğretim yöntem ve teknikleri, ders materyalleri ve kaynaklar açısından gelişime ihtiyaç duydukları sonucuna ulaşılmıştır. Gelişime ihtiyaç duyulan diğer alanlar alt teması altında okulların fiziki şartlarının iyileştirilmesi ve eğitim fakültesi ders içeriklerinin düzenlenmesi bir ihtiyaç olarak görülmüştür. Öğretmenlerin mesleki öğrenme süreçlerinde hizmet içi eğitim, öğretmenler arası iş birliği, kitap, dergi ve makale okuma, sosyal medya grupları, seminer, proje yürütme, yerli ve yabancı yayınlar, lisans/yüksek lisans eğitimi etkinliklerini tercih ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin en çok tercih ettiği öğrenme ortamı yüz yüze eğitim şekli olarak belirlenmiştir. Öğretmenlerin mesleki öğrenme tercihleri önündeki engeller ekonomik yetersizlik ve öğretmenler üzerindeki iş yükü olarak tanımlanmıştır. Öğretmenlerin mesleki öğrenme sürecini iyileştirmek için hizmet içi eğitimlerde bulunması gereken özellikler uygulamaya dönüklük, branşa ve ihtiyaca uygunluk, uygun zaman, güncellik, sıklık, alanında uzman eğitmenler tarafından verilmesi, zorunluluk, kolay ulaşılabilirlik, hedefe uygunluk, açıklık, kapsamlılık ve çözüm odaklılık şeklinde sıralanmıştır. Mesleki öğrenme sürecinin iyileştirilmesi için öğretmenlerin gereksinimleri mesleki öğrenme faaliyetlerine katılım için teşvik edilmesi ve mesleklerine değer verilmesi olarak görülmüştür. Mesleki öğrenme sürecini iyileştirmek için mesleki öğrenme faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, öğrenci ve öğretmen değişim programları, eğitim kampları ve mesleki öğrenme faaliyetlerinin planlanmasından önce ihtiyaç analizi yapılması önerilerinde bulunulmuştur. Ayrıca öğretmenler öğretmenlik mesleğine ilişkin okumaları gereken Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı listedeki kitaplara ve mesleğini icra ederken kendilerine ilham verecekfarklı kitaplara erişim konusunda kendileri için bir kolaylık sağlanmasına ihtiyaç duyduklarını sıklıkla dile getirmişler ve her yıl öğretmenler gününde öğretmenlere bir kitap hediye edilmesi önerisinde bulunmuşlardır. Öğretmen mesleki öğrenme sürecinin geliştirilmesi için mesleki öğrenme etkinlikleri planlanmadan önce öğretmenlere yönelik ihtiyaç analizi yapılarak mesleki öğrenme etkinliklerinin bu ihtiyaçlar doğrultusunda düzenlenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine teachers' views on their professional learning needs and to generate recommendations for an effective professional learning process. The participants in the study consist of 45 teachers serving at various levels in public schools in the Söke district of Aydın province. The purposive sampling method of maximum diversity sampling is employed in this study. The case study design, one of the qualitative research methods, is used. A semi-structured interview form prepared by obtaining expert opinions is used for data collection. Content analysis is used to analyze the data collected throughout the research. As a result of the analyses, the obtained data are categorized under three themes: teachers' professional learning needs, how teachers fulfill their professional learning, and improving the professional learning process. It is found that teachers need development in are as such as technology usage, classroom management, instructional methods and techniques, and teaching materials and resources. Under the sub-theme of other are as needing improvement, the need for improving the physical conditions of schools and organizing the content of education faculty courses is identified. In teachers' professional learning processes, they prefer in-service training, collaboration among teachers, reading books, journals, and articles, participating in social media groups, attending seminars, implementing projects, and engaging with local and international publications. Face-to-face education is identified as the most preferred learning environment for teachers. The challenges encountered by teachers in their professional learning processes are defined as economic constraints and the workload on teachers. To enhance the professional learning process, characteristics needed in in-service training are listed as practicality, relevance to the field and needs, timeliness, currency, frequency, delivery by expert trainers, mandatory participation, accessibility, goal alignment, transparency, comprehensiveness, and problem-solving focus. In order to improve the professional learning process, teachers' needs are perceived as the encouragement of their participation in professional learning activities and there cognition of their profession. To improve the professional learning process, recommendations include diversifying professional learning activities, implementing student and teacher exchange programs, organizing educational camps, and conducting a needs analysis before planning professional learning activities. Additionally, teachers frequently express the need for easier access to books listed by the Ministry of National Education related to the teaching profession and access to different books that inspire them in their profession. They suggest providing teachers with a book as a gift on Teachers' Day every year. The improvement of the teacher professional learning process suggests conducting a needs analysis for teachers before planning professional learning activities, and organizing these activities in line with these needs.