Epilepsi hastalarında epileptiform K kompleksleri ve uykunun küçükkeskin dikenlerinin incelenmesi
Evaluation of k-complex and small sharp spikes in epileptic patients
- Tez No: 854332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN GÖRKEM ŞİRİN İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Elektroensefalografi, Epilepsi, K Kompleks, Uykunun Küçük Keskin Dikenleri, Benin Varyantlar, Elektroencephalography, Epilepsy, K compleks, small sharp spike
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinirbilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronörofizyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
GİRİŞ: Epileptiform K kompleksi, uykunun fizyolojik bir temel elemanı olan K kompleksinin komşuluğunda epileptiform anomalilerin bulunması ile tanımlanır. K kompleksinin değişken görünümleri ve bu konuda klinisyenlere ve araştırmacılara referans olabilecek çok az sayıda çalışma olması epileptiform anomaliyi objektif olarak tanımayı zorlaştırmaktadır. Uykunun küçük keskin dikenleri (small sharp spike-SSS) benin bir varyant olarak kabul görse de epilepsi ile ilişkisi hakkında da belirsizlikler mevcuttur. Bu çalışmada uykuda izlenen epileptiform K kompleksi ve SSS'nin epilepsi hastalarında değerlendirilmesi ve potansiyel kullanım alanlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: 2015-2020 yılları arasında tanısal amaçlı ya da cerrahi öncesi değerlendirme açısından video-EEG monitorizasyon (VEM) için yatışı yapılan, uykuya giriş sonrası en az 20 dakika kaydı bulunan hastalar çalışmaya dahil edildi. Uykunun ilk 20 dakikasındaki K kompleksi, epileptiform K kompleksi ve SSS varlığı analiz edildi. Hastaların demografik ve klinik verileri, EEG ve nörogörüntüleme özellikleri ve epilepsi cerrahisi geçirmiş hastaların cerrahi sonrası Engel sınıflamasına göre nöbetsizlik oranları değerlendirildi. Epileptiform K kompleksi ve SSS olan grupta bu parametreler istatistiksel olarak karşılaştırıldı. BULGULAR: Çalışmamızda, epileptiform K Kompleksi ve SSS semptomatik ve nedeni belirlenemeyen fokal epilepsi sendromlarında görülmekteydi. Epileptiform K kompleksi olan hastalarda, olmayanlara kıyasla bilateral interiktal yavaş dalgalar (İYD) daha sık, iktal EEG ise daha az lateralize oluyordu. SSS olan hastalarda ise, iktal EEG daha fazla lateralizeydi. Cerrahi olan grupta SSS varlığı iyi prognoz ile ilişkiliydi. Epileptiform K kompleksi saptanan hastalarda, saptanmayanlara göre uyku kayıt süresi daha uzundu. Epileptik deşarj en sık K kompleksinin hemen öncesine ve asendan elektronegatif kısmına eklenmişti ve interiktal epileptiform deşarj ile aynı lokalizasyondaydı. SONUÇ: Epileptiform K kompleksi ve SSS'ler fokal epilepsi sendromlarında görülmüştür. Epileptiform K kompleksi EEG incelemesinde non-lateralize epileptiform ve non- epileptiform anomaliler ile ilişkili bulunurken, SSS iktal EEG'de lateralize anormaliler ile birliktelik gösteriyordu. Sonuçlarımız, epilepsi hastalarında, SSS ve epileptik K kompleksinin epileptojenik odağın tespitindeki lateralizasyon değerini gösteriyordu. Dirençli fokal epilepside varlığının epileptojenik olarak kabul edilmesi cerrahi öncesi doğru bir değerlendirmeye katkıda bulunarak cerrahi sonrası nöbetsizlik açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: While epileptiform K complex has been investigated in a limited number of studies, an objective description and definition has not been made. Variable appearances of the K complex and the fact that they are reported in very few publications that can serve as a reference for clinicians and researchers make it difficult to recognize an epileptiform abnormality objectively. Although small sharp spikes of sleep are accepted as a benign variant, there are contradictions about its relationship with epilepsy. In this study, it was aimed to study epileptiform K complexes and small sharp spikes in patients with epilepsy and search their potential role in clinical practice. METHODS: Patients over the age of 18, who were hospitalized for long-term video EEG monitoring for diagnostic purposes or pre-surgical evaluation between 2015 and 2020, who had at least 20 minutes of recording after sleep onset and adequate interictal, ictal and semiological evaluation, were included in the study. K complexes in the first 20 minutes of sleep, epileptic K complexes and small sharp spikes were detected. Demographic and clinical data, EEG and neuroimaging features and prognostic evaluations according to Engel classification. All parameters were statistically compared between patients with and without epileptiform K comleplexes and small sharp spikes. RESULTS: We detected epileptic K complexes and SSS in focal epilepsy syndromes, symptomatic and with unknown cause. In case of epileptic K complexes, interictal slow waves were more bilateral and ictal EEG was less lateralized. In the presence of small sharp spike, ictal EEG was significantly more lateralized and associated with better prognosis in patients who had epilepsy surgery. We were more likely to detect epileptic K complex in longer sleep analysis. Epileptic discharge was most frequently observed just before the K complex and in the ascending electronegative part, and was presented at the same location of interictal epileptiform discharge. CONCLUSION: Epileptiform K complexes and small sharp spikes of sleep can be found in focal epilepsy syndromes. While epileptiform K complexes were related to non-lateralized epileptiform and non-epileptiform abnormalities, small sharp spikes were associated with more lateralized abnormalities. Our results indicate the importance of small sharp spikes and epileptiform K complexes in lateralization of the epileptogenic zone. Considering as an epileptiform phenomenon in drug resistance epilepsy, small sharp spikes may provide information during presurgical evaluation and help to improve postsurgical outcome.