Evaluating critical success factors in entrepreneurship development and international businesses in emerging economies
Gelişmekte olan ekonomilerde girişimciliğin geliştirilmesinde ve uluslararası işletmelerde kritik başarı faktörlerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 854486
  2. Yazar: OLADIPO GBEMI OLAORE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ZEHRA SAVİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimciliğin geliştirilmesi, Uluslararasılaşma, Yükselen ekonomiler, Başarı faktörleri, Teknolojik ve girişimcilik bilgisi, Entrepreneurship development, Internationalization, Emerging economies, Success factors, Technological and entrepreneurial knowledge
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Dünya ülkeleri arasında girişimcilik ve girişimciliğin geliştirilmesinin teşviki giderek artan bir ilgi görmeye devam etmiş ve dünyanın birçok gelişmiş ekonomisi de ekonominin gelişimini girişimciliğin teşviki ve geliştirilmesine bağlamıştır. Bu tez çalışması Kritik Başarı Faktörlerinin Değerlendirilmesine odaklanmıştır. Bazı seçilmiş Yükselen Ekonomiler arasında Girişimcilik Geliştirme ve Uluslararası İşletmeler alanında. Çalışmada Nijerya, Türkiye, Güney Afrika ve Meksika'daki girişimci işletmeler incelenmiş, söz konusu ülke ekonomisinde faaliyet gösteren işletmelerden veriler toplanmış ve bu ekonomilerdeki girişimci işletmelerin kritik başarı faktörlerinin analizinde temel alınmıştır. Çalışma aynı zamanda, gelişmekte olan ekonomilerin kurumsal çevreleri arasında pek çok benzerliğe sahip olmasına rağmen, bazı farklılıkların hala mevcut olduğunu, girişimcilik gelişimi ve iş dünyasının uluslararasılaşmasına yönelik dürtünün farklı hızlarda arttığını göstermeye çalıştı. Ampirik bir çalışmadan elde edilen bir anket benimsenmiş ve çalışma için veri toplamak amacıyla kullanılmış, anket Google formuna konulmuş ve araştırmacı bilgilendirilmiş onam almak için bazı işyerlerini ziyaret ederken doldurmaları için seçilen işletmelere bağlantı gönderilmiştir. Çalışma için beş hipotez geliştirildi ve çalışma, kurumsal çevrenin, teknolojinin, kar elde etme (elde etme) fırsatlarının, girişimcilik bilgisinin ve diğer girişimci işletmelerin başarısının genellikle girişimciliğin daha da gelişmesini ve işletmelerin uluslararasılaşmasını etkilediğini buldu. Çalışma, girişimciliğin daha da geliştirilmesini sağlamak ve girişimci işletmelerin büyümesine izin vermek ve iş dünyasının uluslararasılaşması için gerekli platformu sağlamak amacıyla kurumsal ortamın düzenlenmesini sağlamak için iyi koordine edilmiş ve iyi ifade edilmiş bir programa duyulan ihtiyacı sonuçlandırmış ve tavsiye etmiştir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship and the promotion of entrepreneurship development among countries of the world have continued to receive increasing attention and many developed economies of the world have also attributed the development of the economy to the promotion and development of entrepreneurship, this thesis work focused on Evaluating Critical Success Factors in Entrepreneurship Development and International Businesses among some selected Emerging Economies. The study examined entrepreneurial businesses in Nigeria, Turkey, South Africa, and Mexico, data was collected from businesses operating within the mentioned country's economy which was used as the basis for analyzing critical success factors of entrepreneurial businesses in these economies. The study also made efforts to indicate that though emerging economies may have many similarities among their institutional environments, some differences still exist, making the drive for entrepreneurial development and internationalization of business grow at different paces. A questionnaire from an empirical study was adopted and used to collect data for the study, the questionnaire was put in Google form and the link was sent to the selected businesses to fill out while the researcher visited some of the business outfits to get informed consent. Five hypotheses were developed for the study and the study found that institutional environment, technology, opportunities to reap (make) profit, entrepreneurship knowledge, and success of other entrepreneurial businesses usually influence the further development of entrepreneurship and the internationalization of businesses. The study concluded and recommended the need for a well-coordinated and well-articulated program to push the further development of entrepreneurship and the regulation of the institutional environment to allow the growth of entrepreneurial businesses and provide the needed platform for business internationalization.