Higher education instructors' artificial intelligence awareness and its effect on some demographics
Yükseköğretim öğretim üyelerinin yapay zeka farkındalığı ve bazı demografik özellikler üzerindeki etkisi
- Tez No: 854569
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ SAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ Farkındalığı, YZ Farkındalığı, Yüksek Öğretim, Öğretim Görevlileri, Yabancı Dil Eğitimi, Artificial Intelligence Awareness, AI Awareness, Higher Education, Higher Education Instructors, Language Education
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, İstanbul'daki Yükseköğretim Kurumları'nda çalışan (YÖK) 255 öğretim üyesi arasındaki Yapay Zekâ (YZ) farkındalığının boyutunu araştırmakta olup,“Öğretmenler İçin Yapay Zeka Farkındalık Ölçeği”ni kullanarak çeşitli boyutlara odaklanmaktadır. Ferikoğlu ve Akgün (2022) tarafından geliştirilen bu geçerli araç, katılımcıların YZ ve çeşitli yönlerine dair farkındalıklarını ölçmek için kullanılmaktadır. Araştırma, bir nicel çalışma olarak yürütülmekte olup,“Öğretmenler İçin Yapay Zekâ Farkındalık Ölçeği (Ferikoğlu ve Akgün, 2022)”ve demografik bilgiler kullanılarak öğretim görevlilerinin YZ konusundaki nüanslı bakış açılarını ve demografik faktörlerin farkındalık üzerindeki etkisin olup olmadığını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, İstanbul'daki hem Devlet hem de Vakıf Üniversiteleri'nde Hazırlık Okulu Öğretim Üyesi olarak çalışan 255 katılımcıyı içermektedir ve bu özel demografik içerisinde YZ farkındalığını ve belirli demografik faktörlerin (yaş, cinsiyet, mesleki deneyim, eğitim geçmişi, çalışılan kurum, teknoloji kullanım sıklığı, önceki YZ uygulamaları kullanımı, derslerde YZ kullanımı, YZ kullanım süresi, Sürekli Profesyonel Gelişim birimine yönelik tutum, YZ'ye yönelik tutum, YZ'nin algılanan etik kuralları) etkilerini kapsamlı bir şekilde anlamayı amaçlamaktadır. Bazı demografik faktörlerin YZ farkındalığı üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı gözlemlense de belirli boyutlarda anlamlı farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bu araştırmanın bulguları, yükseköğretim öğretim üyelerinin YZ okuryazarlığının mevcut durumuna değerli bir bakış sunmanın ötesinde, hedefli müdahalelerin ve mesleki gelişimin farkındalığı artırabileceği özel alanları vurgulamaktadır. Yöntem, katılımcıların perspektiflerinin sağlam bir şekilde keşfi için“Öğretmenler İçin Yapay Zekâ Farkındalık Ölçeği”aracılığıyla toplanan verilerin titiz bir analizini içermektedir. Demografi ile YZ farkındalığı arasındaki nüanslı ilişkiyi aydınlatarak, bu çalışma eğitim politika yapıcılarına, kurumlara ve eğitimcilere YZ teknolojilerinin etkili bir şekilde öğretim uygulamalarına entegrasyonu için bilinçli kararlar alma konusunda yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the extent of Artificial Intelligence (AI) awareness among 255 Higher Education Instructors (HEIs) in İstanbul, focusing on various dimensions using the“AI Awareness Scale For Teachers.”Developed by Ferikoğlu and Akgün (2022), this validated instrument is employed to gauge participants' awareness of AI and its multiple facets. The research, conducted as a quantitative study, utilizes the“AI Awareness Scale For Teachers (Ferikoğlu and Akgün, 2022)”and demographic questions to explore the nuanced perspectives of HEIs on AI and if demographic factors have any effects on awareness levels. The study includes 255 participants who are working as Preparatory School Instructors in both State and Foundation Universities in İstanbul, aiming to provide a comprehensive understanding of AI awareness and the effects of specific demographic factors (age, gender, professional experience, educational background, institution of employment, frequency of technology use, previous use of AI applications, use of AI in classes, duration of AI usage, attitude towards CPDU, attitude towards AI, perceived ethics of AI) within this specific demographic. While some demographic factors exhibit no significant impact on various aspects of AI awareness, meaningful differences emerge in certain dimensions. The findings from this research not only contribute valuable insights into the current state of AI literacy among higher education instructors but also highlight specific areas where targeted interventions and professional development can enhance awareness. The methodology involves a meticulous analysis of data collected through the AI Awareness Scale for Teachers (Ferikoğlu and Akgün, 2022) ensuring a robust exploration of participants' perspectives. By shedding light on the nuanced relationship between demographics and AI awareness, this study aims to inform educational policymakers, institutions, and educators, facilitating informed decision-making for the effective integration of AI technologies into teaching practices.