Brachionus plicatilis'in sürekli kültür sisteminde üretimi ve besin değeri
- Tez No: 85476
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET GÖKPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Brachionus plicatilis, Tetraselmis sp, Chlorella sp. Sürekli Kültür Sistemi
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Brachionus plicatiUs'in SÜREKLİ KULTUR SİSTEMİNDE ÜRETİMİ VE BESİN DEĞERİ KARGIN, Hilal Doktora Tezi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şevket GÖKPINAR Aralık 1998, 77 Sayfa Bu çalışmada deniz rotiferi Brachionus plicatiUs'in sera ortamında sürekli kültür metodu- çalışılmıştır. Deniz mikroalg'lerinden Tetraselmis sp, ve Chlorella sp. canlı algleri ile mayanın farklı besin karışımları kullanılmıştır. Sistemde büyük ölçekli 500 litre hacimli alg kafesleri ve rotifer kültürü için 500 litrelik polyester kare tanklar kullanılmıştır. Sürekli kültür yönteırü ile üretime alınan alglerin ve farklı besin ortamlarında besleneni?. plicatiUs'in 12 günlük üreme periyotlarında hücre artışları ve büyüme hızları tespit edilmiştir. Ayrıca deneme öncesi ve deneme sonrası kültür ortamından alınan rotifer örneklerinden en az 40 bireyin mikroskop altında en-boy ölçümleri alınarak, ilk ve son biyometrik ölçümleri belirlenmiştir. Sürekli kültür metodu ile üretime alınan B. plicatiUs'in farklı besin ortamlarındaki besin içerikleri araştırılmıştır. Besin miktarı ve beslenme sıklığının rotiferin besin içeriğini ve büyüme değerlerini etkileyen en önemli parametre olduğu ortaya konmuştur. Rotiferin sürekli kültür metodunda alg+maya ile yapılan ikili besleme yönteminde B. plicatilis en verimli üretim değerlerine ve en yüksek besin içeriğine sahip bulunmuştur. Sonuç olarak diyebiliriz ki; sürekli kültür metodu alg ve rotifer üretiminin en uygun yoludur. Sistem sabit koşullar gerektirdiğinden kapalı ve izole koşullar sağlanmalıdır. Ancak bu durum üretim maliyetini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT NUTRIENT CONTENT AND CULTIVATION OF Brachionus plicatilis IN CONTINUOUS CULTURE SYSTEMS. KARGIN, Hilal Doctorate Thesis, Fischery Faculty, Raising Department Manager : Assoc. Prof. Dr. Şevket GÖKPINAR. December 1998, 77 Pages. In the present study, sea rotifera B. plicatilis has been cultivated by continuous culture method in the greenhouse environment. In this method Tetraselmis sp. and Chlorella sp. have been used as living algea to feed B. plicatilis and yeast has been used as another feed to compare the results. In the cultivation system, big scale algea cage with 500 liter volume and for the rotifera culture polyester square tanks with 500 liter volume have been used. The increasement of cell number of algea cultivated by continuous culture method and B. plicatilis fed in different food environment has been estimated for the reproductive period of 12 days. In the rotifer samples selected from culture environment, the first and last biometric measurements have been observed on at least 40 individuals under the microscop by measuring the width and length of the samples before and after the experiment. Nutrient content of B. plicatilis strains cultivated in different food environment has been studied. The results have shown that the amount of food and feeding interval are the most important factors affecting the growth rate and the amount of nutrient. B. plicatilis has been shown to have the highest amount of nutrient and the highest reproductive rate in the dual feeding system using algea and yeast as food for the continuous culture system. As a result of this study, the continuous culture system is the easiest way to cultivate algea and rotifer. Because the system require constant environment conditions, closed and isolated conditions should be provided. But this requirement is increasing the cost of the cultivating systems. KEYWORDS : B. plicatilis, Tetraselmis sp., Chlorella sp., continuous system.