Sosyal belediyecilik uygulamaları: Konya Büyükşehir Belediyesi
Social municipality practices: Konya Metropolitan Munucipality
- Tez No: 856315
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİKMET KURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Belediyecilik, Sosyal Politika, Sosyal Devlet, Konya Büyükşehir Belediyesi, Social Municipality, Social Politics, Social State, Konya Metropolitan Municipality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Günümüzde küreselleşmeye bağlı olarak artan göç ile insanların gereksinimleri zamanla değişim göstermiştir. Bu süreçte gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yönetim politikalarının yenilenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Merkezi yönetimin sorumluluğunda olan yerlerin yerel yönetimler tarafından ihtiyaçların yerinden tespitinin sağlanmasına yönelik kanunlar ile sosyal politikaların uygulanması gerektiği üzerinde durulmuştur. Türkiye'de 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 sayılı Büyük Şehir Belediye Kanunu ile Merkezi Yönetimden Yerel yönetime“Sosyal Belediyecilik”faaliyetlerinin yasal olarak uygulanması konusunda yetkiler verilmiştir. Yerel yönetimler içerisinde görev alan belediyeler, çalışmaların planlanması ve uygulanmasını gerçekleştiren kurum olarak yerini almıştır. Türkiye'de de bu görevi üstlenen belediyeler, son dönemlerde yaptıkları faaliyetlerle önemli bir konuma gelmiştir. Bu anlamda toplumsal sorunların çözümü ve Merkezi Yönetimin yükünün hafifletilmesine de yardımcı olmaktadır. Ancak belediyelerin mevzuatı uygulama kısmında yetersiz kaldığı durumlar da olmaktadır. Belediyeler tarafından uygulanan faaliyetlerin içerik olarak sadece 'sosyal yardım' olarak algılandığı görülmektedir. Bu sorun mevzuat içeriğiyle uygulanan kısım arasında uyumsuzluklara ve dezavantajlı gruplar olarak nitelendirilen kadınlar, gençler, çocukların sorunlarına yönelik ihtiyaçların yetersiz kalmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada, sosyal devlet, sosyal politika ve sosyal belediyecilik kavramları ortaya konularak araştırmanın teorik arka planı sunulacaktır. Araştırmanın uygulama kısmında ise sosyal belediyecilik anlamında yapılan faaliyetlerin doküman niteliğinde olan Konya Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarının yer aldığı sürdürülebilir kalkınma amaçları, yıllık faaliyet raporları örnek olay çalışması deseni izlenerek incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Today to globalization connected aspect growing migration with peoples in your requirements changes has been. In this process developed And developing the one which. countries changing your requirements to be met oriented management in their policies some Changes is has been observed. countries, responsible society of your requirements to be met for applied they are your policies replacing to the conclusion reached . Social your policies implementation about Central Management with Local Administrations important duty And responsibilities has undertaken . Municipality Law No. 5393 in Turkey and 5216 _ Big City Municipal Law with Central from management Local to management“Social ”Municipalism " activities legal aspect implementation about powers given . In Turkey municipalities have recently they do activities important One to the location brings . In this sense social problems to solve about Central of management your burden also help alleviate happens. However of municipalities legislation APPLICATION in the part insufficient staying situations happen. _ along with some problems to form ground is preparing . Municipalities by applied This of the concept contents aspect just ' social as ' help ' detection problem has been . Legislation with its content applied part between compatible not a situation And disadvantageous groups aspect described women, youth, children to your problems oriented your needs insufficient to stay From where happens . At Work , Social state , Social policy And Social municipalism of the concepts theoric from the frame mentioned , implementation in terms of Social Municipalism in the sense of Konya Metropolitan City of the municipality Sustainable Development plans And made social municipalism applications by examining evaluation made .