İnteraktif mekan kavramının akıllı evler üzerinden incelenmesi
Examining the concept of interactive space through smart homes
  1. Tez No: 856992
  2. Yazar: YAĞMUR SÖKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA CEYDA GÜNEY YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: İnteraktif, Etkileşim, Teknoloji, İnteraktif Mekan, Akıllı Evler
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Teknoloji ve mekanın tarihi, insanlığın evrimi ve kültürel gelişimiyle birlikte iç içe geçmiş bir hikayeyi anlatır. İlk insanlar, basit araçlar ve ateşi kontrol etme yeteneğiyle, doğayla etkileşimlerini şekillendirme konusunda teknolojik bir evrim geçirdi. Antik çağlarda, medeniyetlerin gelişimiyle birlikte mimari ve inşaat teknikleri de gelişti, şehirler kuruldu ve mekanlar sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamın merkezi haline geldi. Orta Çağ'da kitap basımı gibi icatlar, bilginin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayarak bilgi teknolojisinin temellerini attı. Sanayi Devrimi, makineleşme ve fabrikasyonla birlikte mekanları daha verimli hale getirdi. 20. yüzyılın ikinci yarısında ise, bilgisayar teknolojisi ve internetin yükselmesi, mekanların dijitalleşmesini ve küresel bağlantılarını güçlendirmektedir. Günümüzde, teknoloji ve mekan, akıllı şehirler, akıllı evler, sanal gerçeklik, IoT ve yapay zeka gibi inovasyonlarla daha önce hayal edilemeyen bir entegrasyon yaşamaktadır. Bu evrim, teknoloji ve mekanın, insanlığın geçmişten geleceğe kadar süregelen etkileşimli ilişkisini yansıtmaktadır. İnteraktif mekan, teknolojinin evrimiyle birlikte ortaya çıkan ve kullanıcılarla fiziksel ve dijital etkileşimde bulunma yeteneği olan bir kavramı ifade etmektedir. Kullanıcıların alışkanlıkları, ihtiyaçları ve zevklerine göre tasarım oluşturulurken, kullanıcılardan gelen verilerle tasarım güncellenmektedir. Akıllı ev sistemlerinin gelişmesi ve etkileşimli kişiye özgü ürünlerin tasarlanması interaktif kavramının akıllı evlerde kullanımını sağlamaktadır. İnteraktif mekan teknolojisinin akıllı evlere entegrasyonu, akıllı evleri interaktif kurgulu ya da tasarımlı hale getirmektedir. Bu evler, teknolojik özelliklerle donatılmış ve yaşam alanlarına daha yenilikçi, benzeriz ve kişiselleştirilmiş konseptleri adapte etmektedir. Akıllı evler, gelecekteki yaşam tarzlarımızı ve evlerimizin nasıl tasarlandığını değiştirmeye devam edecektir. Bu nedenle, interaktif mekan kavramının bu dönüşüm sürecindeki rolünü anlamak, akıllı evlerin gelecekteki potansiyelini daha iyi değerlendirmemize yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın odak noktası olan interaktif mekan kavramı çerçevesinde, dünya genelinden çeşitli interaktif mekan ve akıllı ev örnekleri, mekan bileşenleri, etkinliği ve teknolojileri üzerinden detaylı bir şekilde irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The history of technology and space tells an intertwined story with the evolution and cultural development of humanity. With simple tools and the ability to control fire, early humans underwent a technological evolution in shaping their interactions with nature. In ancient times, with the development of civilizations, architecture and construction techniques also developed, cities were founded and places became the centers of social, cultural and economic life. In the Middle Ages, inventions such as book printing laid the foundations of information technology by enabling information to reach wider audiences. The Industrial Revolution made spaces more efficient with mechanization and fabrication. In the second half of the 20th century, the rise of computer technology and the internet strengthened the digitalization and global connections of spaces. Today, technology and space are experiencing a previously unimaginable integration with innovations such as smart cities, smart homes, virtual reality, IoT and artificial intelligence. This evolution reflects the ongoing interactive relationship between technology and space, from humanity's past to the future. Interactive space refers to a concept that emerged with the evolution of technology and has the ability to interact physically and digitally with users. While the design is created according to the users' habits, needs and tastes, the design is updated with the data received from the users. The development of smart home systems and the design of interactive personalized products enable the use of the interactive concept in smart homes. The integration of interactive space technology into smart homes makes smart homes with interactive fiction or design. These houses are equipped with technological features and adapt more innovative, unique and personalized concepts to their living spaces. Smart homes will continue to change our future lifestyles and how our homes are designed. Therefore, understanding the role of the concept of interactive space in this transformation process aims to help us better evaluate the future potential of smart homes. Within the framework of the concept of interactive space, which is the focus of the study, various interactive space and smart home examples from around the world are examined in detail in terms of space components, effectiveness and technologies. Keyswords: Interactive, Interaction, Technology, Interactive Space, Smart Homes