Yüksek din öğretiminin öğrencilerin dünya görüşlerine etkisi
The effect of higher religious education on students' world views
  1. Tez No: 858207
  2. Yazar: RUMEYSA ZOR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA FATİH AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Yüksek Din Öğretimi, Dünya Görüşü, İlahiyat Fakültesi, Religious Education, Higher Religious Education, Worldview, Faculty of Theology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın temel amacı yüksek din öğretiminin öğrencilerin dünya görüşlerine etkisini incelemektir. Bu temel amaç çerçevesinde: Yüksek din öğretimi öğrencilerinin dünya görüşleri nasıldır ve yüksek din öğretimi, öğrencilerin dünya görüşlerini nasıl etkilemektedir sorularına cevaplar aranmıştır. Çalışma nitel araştırma yaklaşımlarından olan durum çalışması temel alınarak tasarlanmıştır. Çalışma grubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme kullanılarak belirlenmiştir. Bu çalışmada temel ölçüt, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında yüksek din öğretimi gören öğrenciler olarak belirlenmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler; NVIVO 12 Plus programına yüklenerek betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak öğrencilerin bir kısmı ilahiyat eğitiminin bir dünya görüşü farkındalığı sağladığını düşünürken diğer bir kısmı ise böyle bir etkisinin olmadığını hatta verilen eğitimin bu konularda eksik kaldığını düşünmektedir. Çalışma bulguları arasındaki bu karşıtlık üzerinde etkili olan unsurların okulun imkanları ve okuldan memnuniyet, okullardaki akademik personel, derslerin işleniş tarzı ve ele alınan konular, tercih eden öğrenci profili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effect of higher religious education on students' worldviews. Within the framework of this main purpose, answers were sought to the questions: What are the world views of higher religious education students and how does higher religious education affect students' world views? The study was designed based on a case study, which is one of the qualitative research approaches. The study group was determined using criterion sampling, one of the purposeful sampling methods. In this study, the main criterion was determined as students studying higher religious education in the 2022-2023 academic year. Semi-structured interview technique was used as a data collection tool in the study. The data obtained were uploaded to the NVIVO 12 Plus program and analyzed with the descriptive analysis technique. As a result, while some of the students think that theology education provides a worldview awareness, others think that it does not have such an effect and that the education provided is incomplete in these matters. It was observed that the factors that were effective on this contrast between the findings of the study were the facilities of the faculty and satisfaction with the faculty, the academic staff in the faculties, the way the courses were taught and the subjects covered, and the profile of the students who preferred the courses.