Kripto varlıklar ve mali politikalar
- Tez No: 858478
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MIYNAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kripto Varlıklar, Kripto Para, Dijital Para, Blok Zincir, Crypto Assets, Cryptocurrency, Digital Currency, Blockchain
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Küreselleşme, belli başlı ülkelerin politikalarının, merkez bankalarının ve finansal piyasaların, irili ufaklı tüm ülkelerin ekonomik faaliyetlerini küresel boyutta şekillendirmesine fırsat tanımıştır. Ancak 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik kriz ile dünya genelinde ülkelere, merkez bankalarına ve finansal piyasalara güven kaybı ve tepki en üst seviyeye ulaşmıştır. İnsanlar finansal varlıklarının kontrollerini kendi ellerine alma ihtiyacı duymuşlar ve yeni finansal varlıklara yönelmişlerdir. Dış etkilerin ve kontrollerin dışında, kendi içinde arz talep ilişkisi ile değeri oluşan tamamen dijital ortamda işlem yapma imkânı sağlayan kripto varlıklar böylece ortaya çıkmıştır. Bunda başta ekonomide kendini hissettiren müesses nizama duyulan güvenin sarsılmasının yanı sıra endüstri 3.0 ve endüstri 4.0'da kapsamında bilişim ve internet teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin etkisi büyüktür. Nitekim kripto varlıklar blok zincir teknolojisi üzerine kurulmuş ve bu değişim küresel çapta bir etki yaratmaya başlamıştır. Bu tez çalışması, kripto varlıkların ülkeler için oluşturduğu kayıt dışılık, kara para aklama, senyoraj hakkının zayıflaması, yasadışı faaliyetlerin ve terörizmin finansmanı gibi tehditlerin varlığına, bunları bertaraf etmek için gerekli düzenlemelere ve bunların sonuçlarına değinmektedir. Kripto varlıkların oluşturduğu bu tehditlere karşı kamu maliyesi bakımından alınabilecek önlemlerin neler olabileceğini ve kontrollerin nasıl sağlanabileceğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kripto varlıkların kullanımında olası risklerin en aza indirilmesine ve kayıpların önüne geçilmesine yönelik başvurulabilecek maliye politikalarının ve araçların ortaya konulmasının gerekliliğini göstermiştir. Kripto Varlıklar ve Mali Politikalar" adlı çalışmamız; Dijitalleşme, Blok Zincir Teknolojisi ve Kripto Varlıklar, Kripto Varlıklar ve Mali Piyasalar, Kripto Varlıklar ve Türkiye bölümleri olmak üzere üç ana başlıktan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Globalization has allowed the policies of major countries, central banks and financial markets to shape the economic activities of all countries, large and small, on a global scale. However, with the global economic crisis in 2008, the loss of confidence and reaction to countries, central banks and financial markets around the world reached the highest level. People felt the need to take control of their financial assets into their own hands and turned to new financial assets. This is how crypto-assets emerged, which provide the opportunity to make transactions in a completely digital environment, outside of external influences and controls, whose value is formed by the supply and demand relationship within itself. The developments in information and internet technologies within the scope of industry 3.0 and industry 4.0, as well as the shaking of trust in the established order, which made itself felt in the economy, played a major role in this. As a matter of fact, crypto assets are based on blockchain technology and this change has started to have a global impact. This thesis addresses the existence of threats such as informality, money laundering, weakening of seigniorage rights, financing of illegal activities and terrorism that crypto assets carry for countries, the necessary regulations to eliminate them and their consequences. It is aimed to determine what measures can be taken in terms of public finance against these threats posed by crypto assets and how controls can be provided. It has shown that it is necessary to put forward fiscal policies and tools that can be made to minimize the possible risks in the use of crypto assets and prevent losses. Our study titled“Crypto Assets and Financial Policies”consists of three main chapters: Digitalization, Blockchain Technology and Crypto Assets, Crypto Assets and Financial Markets, Crypto Assets and Turkey.