Tam seramik tek kuron restorasyonlarda trans-mukozal uzatma dayanakların oluşturduğu stres dağılımının üç boyutlu sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Stress distribution of implant-supported all ceramic single crown restorations with transmucosal extension abutment: A three-dimensional finite element analysis
- Tez No: 858746
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ÖZKAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Transmukozal uzatma dayanağı, Tİ-base dayanak, sonlu elemanlar analizi, Transmucosal extension abutment, Ti-base abutment, finite elememt stress
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; kemik seviyesinde yerleştirilen implantlarda çiğneme kuvvetleri altında, implant üstü hibrit tek kuron restorasyonların ve transmukozal uzatma dayanağı kullanılarak doku seviyesinde üretilen hibrit tek kuron restorasyonların implant komponentlerindeki ve çevre kemik dokulardaki stres dağılımlarına olan etkisinin üç boyutlu sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Maksiller sağ ikinci premolar bölgesinde kemik seviyesi bir implant ( MIS C1 Conical Connection Dental Implant, MIS Implant Technologies, İsrail) simüle edildi. Trans-mukozal uzatma dayağı (Tasarım 1) (MIS Connect Abutment, MIS Implant Technologies, İsrail) ve final estetik abutment (Final Connect Estethic Abutment, MIS Implant Technologies, İsrail) Tasarım 1 olarak , ayrıca titanyum base dayanak (Ti-Base Anti-Rotation Abutment, MIS Implant Technologies, İsrail) Tasarım 2 olarak dizayn edildi. İki farklı tam seramik materyallerinden üretilmiş restorasyonlarda (LDS (lityum disilikat); TZI (monolitik zirkonyum)); vertikal ve oblik yükler altında implant komponentlerinde ve implant çevresi kortikal kemik ve spongioz kemik ile kronlarda oluşan en yüksek stres miktarlarının ve dağılımlarının incelenmesi üç boyutlu sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile yapıldı. Bulgular: Her iki sistemde de kuronlardaki maksimum ve minimum asal (principle) stres değerleri karşılaştırıldığında TZI ve LDS materyalleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Tüm senaryolar için kuronlarda oblik gelen kuvvetlere karşı daha fazla stres oluştuğu tespit edilmiştir. Kortikal kemikte meydana gelen stres değerleri karşılaştırıldığında; tasarım 1'in kortikal kemikte daha fazla strese neden olduğu anlamlı olarak gösterilmiştir. Kortikal ve spongioz kemikte oluşan stresler değerlendirildiğinde; streslerin kortikal kemikte yoğunlaştığı sonucuna varılmıştır. Kuron materyalleri kıyaslandığında; implant, kortikal ve spongioz kemikte oluşan stresler arasında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Sonuç: Tüm senaryolar için hem LDS ve TZI hem de implant sistemlerinde ve kemikte oluşabilecek streslerin klinik olarak kabul edilebilir değerlerde olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Evaluating the stress distribution of implant-supported bone level hybrid abutment crown restorations and tissue level hybrid abutment crown using transmucosal extension abutment made of monolithic translucent zirconia ceramic (TZI; inCoris TZI, Dentsply Sirona) and lithium disilicate glass-ceramic. (LDS; IPS e.max CAD, Ivoclar Vivadent, Liechtenstein). Materyal&methods: A bone level implant (MIS C1 Conical Connection Dental Implant, MIS Implant Technologies, Israel) was simulated at the right maxillary second premolar region. Trans-mucosal extension abutment (MIS Connect Abutment, MIS Implant Technologies, Israel) and final esthetic abutment (Final Connect Estethic Abutment, MIS Implant Technologies, Israel) were designed as Group 1, and Ti-base abutment (Ti-Base Anti-Rotation Abutment, MIS Implant Technologies, Israel) was designed as Group 2. Two different restorative materials were used to analyse the stress distribution of peripheral cortical and spongious bone, implant components and crown restorations under vertical and oblique forces by three-dimensional finite element analysis. Results: When the maximum and minimum principle stress values at the crowns were compared in both systems, no significant difference was found between the TZI and LDS materials. For all scenarios, more stress was occurred in crowns which under oblique forces. Design 1 was significantly tented to create more stress in cortical bone. When cortical and spongious bone stress was evaluated, stress was signifacanlty more in cortical bone. When the crown materials were compared; no significant difference was observed in the terms of stresses on the implant, cortical and cancellous bone. Conclusion: It has been shown that the stresses in both crown, bones and implant systems are clinically acceptable for all scenarios.