Kamu harcamaları, vergi geliri, kurumsal kalite ve ekonomik büyüme ilişkisi: E7 ülkeleri örneği
Relationship between public expenditures, tax revenue, institutional quality and economic growth: The case of E7 countries
- Tez No: 858821
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM EYÜBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kamu harcamaları, vergi geliri, kurumsal kalite, ekonomik büyüme, panel eşbütünleşme, panel nedensellik, Public expenditure, tax revenue, ınstitutional quality, economic growth, panel cointegration, panel causality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, 2002-2020 dönemine ait verileri kullanarak E7 ülkelerinde kamu harcamaları, vergi geliri, kurumsal kalite ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH), kamu harcamaları (KH), vergi geliri (VG) ve kurumsal kalite (KK) değişkenleri kullanılmıştır. Yatay kesit bağımlılığını değerlendirmek için dört Kesitsel Bağımlılık (CD) testi gerçekleştirilmiş ve seriler arasında yatay kesit bağımlılığı tespit edilmiştir. Ardından, serilerin durağanlık seviyelerini belirlemek için CADF panel birim kök testi yapılmış ve kamu harcamalarının seviyesinde durağan olduğu diğer değişkenlerin ise birinci farkında durağan olduğu belirlenmiştir. Değişkenler arasındaki uzun dönem ilişkiyi belirlemek için Westerlund (2008) eşbütünleşme testi uygulanmış ve değişkenlerin uzun dönemde birlikte hareket ettiği bulunmuştur. Uzun dönem katsayıları Arttırılmış Ortalama Grubu (AMG) tahmincileri ile tahmin edilmiş ve kamu harcamaları ile kurumsal kalitenin ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin negatif olduğu, vergi gelirinin ise anlamsız olduğu gözlemlenmiştir. Değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi Dumitrescu ve Hurlin (2012) panel nedensellik testi ile incelenmiş ve kurumsal kalite ile ekonomik büyüme, vergi geliri ile ekonomik büyüme ve ekonomik büyüme ile kamu harcamaları arasında tek yönlü nedensellik ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, kurumsal kaliteden vergi gelirine ve kamu harcamalarından kurumsal kaliteye tek yönlü nedensellik ilişkileri bulunmuştur. Bu bulgular, E7 ülkelerinin uzun dönemli ekonomik büyümelerini artırmak için kurumsal reformlara, kamu harcamalarına, vergi toplama sistemlerine ve ekonomik büyümeyi destekleyici politikalara odaklanmaları gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between public expenditure, tax revenue, institutional quality, and economic growth in E7 countries using data from the period 2002-2020. For this purpose, variables such as Gross Domestic Product (GDP), public expenditure (PE), tax revenue (TR), and institutional quality (IQ) were utilized. Cross-sectional dependency was evaluated through four Cross-Sectional Dependence (CD) tests, and cross-sectional dependence among the series was identified. Subsequently, the CADF panel unit root test was conducted to determine the stationarity levels of the series, revealing that public expenditure was stationary at level while other variables were stationary at first differences. The Westerlund (2008) cointegration test was applied to determine the long-term relationship between the variables, indicating that the variables moved together in the long run. Long-term coefficients were estimated using Augmented Mean Group (AMG) estimators, revealing that the effect of public expenditure and institutional quality on economic growth was negative, while tax revenue was found to be insignificant. The causality relationship between the variables was examined using the Dumitrescu and Hurlin (2012) panel causality test, which indicated one-way causality relationships between institutional quality and economic growth, tax revenue and economic growth, and economic growth and public expenditure. Additionally, one-way causality relationships were found from institutional quality to tax revenue and from public expenditure to institutional quality. These findings suggest that E7 countries should focus on institutional reforms, public expenditure, tax collection systems, and supportive policies for economic growth to enhance their long-term economic growth.