The impact of perceived consultancy firm service quality on satisfaction with higher education services
Algılanan danışmanlık firması hizmet kalitesinin yükseköğretim hizmetlerinden memnuniyet üzerindeki etkisi
- Tez No: 859726
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN TOPTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eğitim danışmanlık firmaları, Hizmet kalitesi, SERVQUAL, Öğrenci Memnuniyeti, Yükseköğretim Kurumları, Education consultancy firms, Service quality, SERVQUAL, Student Satisfaction, Higher Education Institutions
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma makalesi, özellikle Türkiye'deki uluslararası öğrencilerin deneyimlerine odaklanarak, eğitim danışmanlığı hizmetlerinin kalitesinin yükseköğretim hizmetlerinden memnuniyet üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma problemi, uluslararası öğrencilerin, ev sahibi ülkelerinin karmaşık yükseköğretim sisteminde, özellikle de kendilerine sunulan eğitim danışmanlığı hizmetlerinin kalitesiyle ilgili olarak, yüzleşirken karşılaştıkları zorlukları vurgulamaktadır. Bu çalışma, bağımsız firmalardan aldıkları danışmanlık hizmeti kalitesini algılayan faktörleri ve bunun öğrencilerin yükseköğretim hizmetlerinden memnuniyeti üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. 255 uluslararası yükseköğretim öğrencisine uygulanan çevrimiçi bir anket. Veri analizi teknikleri faktör, korelasyon ve regresyon analizlerini içeriyordu. Sonuçlar, danışmanlık firması hizmet kalitesinin Güvenilirlik, Güvence ve Empati boyutlarının öğrencilerin üniversitelerinden memnuniyetini önemli ölçüde etkilediğini, hizmetin Somutluk ve Duyarlılık boyutlarının ise memnuniyeti önemli ölçüde etkilemediğini gösterdi. Bu çalışmanın bulguları, daha fazla uluslararası öğrenci çekmek amacıyla bağımsız firmalar tarafından sunulan eğitim danışmanlığı hizmetlerinin kalitesinin artırılmasına yönelik içgörü sağlanması açısından katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This research paper aims to investigate the impact of education consultancy services quality on satisfaction with higher education services, specifically focusing on the experiences of international students in Turkey. The research problem highlights the challenges that international students face in navigating the complex higher education system of their host country, particularly related to the quality of education consultancy services available to them. This study seeks to identify the factors that influence perceived consultancy service quality they receive from independent firms and its impact on students' satisfaction with higher education services. An online survey employed to 255 international higher education students. The data analysis techniques encompassed factor, correlation, and regression analyses. Results showed that the Reliability, Assurance, and Empathy dimensions of the consultancy firm service quality significantly influenced the satisfaction of students from their universities, while the Tangibility and Responsiveness aspects of the service did not significantly influence satisfaction. The findings of this study will contribute with regard to providing insights for improving the quality of education consultancy services provided by independent firms in order to attract more international students.