Real time PCR ile menenjit tanısı doğrulanmış çocukların klinik ve laboratuvar bulguları, tek merkez deneyimi
Clinical and laboratory findings of children with meningitis diagnosis confirmed by real time PCR, single center experience
- Tez No: 861480
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE HAFİZE ERDENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Child Health, Meningitis, Bacterial Meningitis, Viral Meningitis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Real Time PCR ile Menenjit Tanısı Doğrulanmış Çocukların Klinik ve Laboratuvar Bulguları, Tek Merkez Deneyimi Giriş-Amaç: Bu çalışmada Ocak 2019 ve Ekim 2023 tarihler, arasında BOS PCR ile menenjit tanısı alan hastaların klinik ve laboratuvar özellikleri ile etken dağılımlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Hasta-Yöntem: Bu çalışmaya; 1 Ocak 2019- 31 Ekim 2023 tarihleri arasında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi'nde menenjit tanısı alan hastalar dahil edilmiştir. Çalışmaya aynı kurumun 09/01/2024 tarih ve 2023/351 sayılı etik kurul onayı alındıktan sonra başlanmıştır. Çalışma retrospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Bulgular: Yapılan çalışmaya toplamda 51 hasta (E=32, K=19) dahil edilmiştir. Hastaların %39,2'si 3-12 ay, %35,3'ü 5 yaş üzerinde olduğu, yaş ortalamsı 4 yaş, en sık ateş (%88,2), nöbet (%39,22) ve kusma (%35,29) şikâyeti ile başvurdukları saptanmıştır. BOS PCR sonuçlarına göre etiyolojide, en fazla HHV-6 (n=16), S.pneumoniae (n=10) ve HSV-1 (n=8) saptanmıştır. Bakteriyel ve viral menenjitler laboratuvar bulgularına göre karşılaştırıldığında, prokalsitonin (p=0,001), CRP (p=0,001), BOS proteini (p=0,029) ve BOS glukozu (p=0,008), BOS lökosit (p=0,011) yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. COVİD-19 pandemi dışı dönemde pandemi dönemine kıyasla S. pneumoniae ve enterovirüsler daha fazla görülmüştür. Sonuç: Sonuç olarak viral menenjitlerin yaygın, en sık etkenin HHV-6 ve bakteriyel menenjit vakalarında daha yüksek prokalsitonin, CRP olduğu saptanmıştır. COVİD19 pandemi sürecinde karantina uygulaması ve sağlık tedbirleri sayesinde S.pneumoniae ve enterovirüslerin sıklığında azalma olduğunu göstermektedir. Anahtar KelGmeler; Çocuk Sağlığı, Menenjit, Bakteriyal menenjit, Viral Menenjit
Özet (Çeviri)
Clinical and Laboratory Findings of Children Diagnosed with Meningitis by Real-Time PCR, Single-Center Experience Introduction-Aim: This study aims to evaluate the clinical and laboratory characteristics and the distribution of pathogens in patients diagnosed with meningitis by CSF PCR between January 2019 and October 2023. Patient-Method: Patients diagnosed with meningitis at the Pediatric Hospital of Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine in Samsun between January 1, 2019, and October 31, 2023, were included in this study. The study began after obtaining approval from the same institution's ethics committee on January 9, 2024, with the number 2023/351. This study is a retrospective descriptive study. Results: A total of 51 patients (M=32, F=19) were included in the study. It was found that 39.2% of the patients were aged 3-12 months, 35.3% were over 5 years old, avarage age was 4 years, and the most common symptoms at presentation were fever (88.2%), seizures (39.22%), and vomiting (35.29%). According to the CSF PCR results, the most common pathogens were HHV-6 (n=16), S.pneumoniae (n=10), and HSV-1 (n=8). When bacterial and viral meningitis were compared based on laboratory findings, statistically significant differences were found in procalcitonin (p=0.001), CRP (p=0.001), CSF protein (p=0.029), CSF glucose (p=0.008), and CSF leukocyte (p=0.011). Compared to the COVID-19 pandemic period, S. pneumoniae and enteroviruses were more common during the non-pandemic period. Conclusion: The results indicate that viral meningitis is common, with HHV-6 being the most frequent pathogen, and higher levels of procalcitonin and CRP are found in bacterial meningitis cases. The frequency of S.pneumoniae and enteroviruses has decreased during the COVID-19 pandemic due to quarantine measures and health precautions.