Geç dönem Doğu Türkçesi ile yazılmış Ranâ vü Zîbâ destanı (İnceleme-metin-dizin)
The epic of Ranâ and Zîbâ written in late period Eastern Turkic (Review, text and index)
- Tez No: 862267
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN SEYHAN ALIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Doğu Türkçesi, mesnevi, Ranâ vü Zîbâ, tercüme, Eastern Turkish, Chagatai Turkish, masnavi, Raʿnâ and Zîbâ, translation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 347
Özet
Çalışmamız; inceleme, metin ve dizin olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. İnceleme bülümünde metnin dil bilgisi özellikleri verilmiş, eserin yazıldığı dönem ve saha hakkında bilgi verilmiştir. Metin bölümünde eser metin transkripsiyon alfabesine aktarılmış ve iki nüsha arasındaki farklılıklar belirtilmiştir. Transkripsiyon alfabesine aktarım sırasında Münevver fontu kullanılmış ve bu bölümde metnin imlasına tamamen bağlı kalınmıştır. Dizin bölümü TürkSözDiz programı kullanılarak hazırlanmıştır. Bu bölümde metinde geçen tüm sözcükler geçtikleri yerler ve anlamlarıyla birlikte yer almaktadır. Ayrıca özel adlar veya Arapça-Farsça ibareler dizini hazırlanmamış bütün bunlar genel dizin içerisinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study consists of three parts: review, text and index. In the review section, grammatical features of the text are provided, information about the period and field in which the work was written is given. In the text section, the text is presented in its transcription alphabet form and the differences between the two copies are indicated. The“Münevver”font was used for the transcription and the spelling of the text was strictly adhered to in this section. The index section was prepared using TürkSözDiz software. In this section, all words in the text are listed with their occurrence and meaning. In addition, no separate index was created for proper names or Arabic-Persian expressions; these are all included in the general index.