Geç Dönem Çağatay Türkçesiyle yazılmış Rāḥatüʾl-Kulūb'un 1B-32B yaprakları üzerinde dil incelemesi (İnceleme-metin-dizin-tıpkıbasım)
Analysis of the language on pages 1B-32B of Râḥatüʾl-Qulûb written in Late Period Chagatai Turkish (Grammar-text-index-facsimile)
  1. Tez No: 878433
  2. Yazar: ŞEYDA ÖZFİDAN GÜNAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çağatay Türkçesi, Geç Dönem Çağatay Türkçesi, Yeni Uygur Türkçesi, Özbek Türkçesi, Chagatai Turkish, Late Period Chagatai Turkish, New Uyghur Turkish, Uzbek Turkish
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
Çalışmamızda Geç Dönem Çağatay Türkçesiyle yazılmış olan Rāḥatü'l-Ḳulūb; yazım, ses ve yapı özellikleri bakımından incelenmiştir. Metin, ayet ve hadislerle dinî görevlerin anlatımı ve bazı kıssalar içermektedir. Çalıştığımız yazma eser; Berlin Devlet Kütüphanesi, Doğu El Yazmaları bölümünde Ms. or. quart. 1296 numarada kayıtlıdır. Çalışmamızda eserin dijital ortamda taranmış görüntülerinden yararlanılmıştır. Metnin transkripsiyonu yapılmış, ses ve biçim özellikleri incelenerek Klasik Dönem Çağatay Türkçesi, Özbek Türkçesi ve Yeni Uygur Türkçesi ile mukayese edilerek karakteristik özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Ardından metnin gramatikal dizini hazırlanmış ve kelimelerin kaynak dilleri belirtilmiştir. Tıpkıbasım bölümünde ise Arap harfli nüshanın tıpkıbasımına yer verilmiştir. Çalışmanın bundan sonra yapılacak olan Türk dili araştırmalarına katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, Rāḥat al-Qulūb written in Late Period Chagatai Turkish is examined in terms of its writing, phonetic, and structural features. The text contains explanations of religious duties through verses, hadiths, and some narratives. The manuscript we worked on is registered as Ms. or. quart. 1296 in the East Manuscripts section of the Berlin State Library. Digital images of the manuscript have been utilized in our study. The transcription of the text has been done, and by examining its phonetic and structural features, attempts have been made to identify its characteristic features by comparing it with Classical Period Chagatai Turkish, Uzbek Turkish, and New Uyghur Turkish. Subsequently, a grammatical index of the text has been prepared, and the source languages of the words have been indicated. The facsimile section includes a facsimile of the manuscript in Arabic script. The aim of the study is to contribute to future research on the Turkish language.