Babaları yurt dışında çalışan çocukların deneyimleri
Experiences of children whose fathers work abroad
  1. Tez No: 862492
  2. Yazar: DUYGU TÜRKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÇİMŞİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Ebeveyn göçü, İhmal, Ebeveynleşme, Migration, Parental migration, Neglect, Parentification
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmanın amacı babaları yurt dışında çalışan çocukların deneyimlerini ortaya çıkarmaktır. Fenomenolojik desenin kullanıldığı araştırmanın katılımcıları yaşları 10 ile 13 arasında değişen 13 kız ve 3 erkek öğrenciden oluşmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve bulgular içerik analizi yoluyla elde edilmiştir. Katılımcıların deneyimlerine ilişkin temalar ve alt temalar; (a) aile sistemindeki değişimler: annenin değişen rolleri, babanın değişen rolleri ve geniş aile üyelerinin değişen rolleri, (b) aile sistemindeki değişimlerin çocukta yarattığı olumsuz sonuçlar: ihmal ve ebeveynleşme, (c) duygusal ve psikolojik yaşantılar: kayıp ve yas, babanın sağlık ve güvenliğine ilişkin endişe, arkadaşlara imrenme ve yabancılaşma ile (d) süreçle başa çıkma stratejileri ve kaynakları: olumlu başa çıkma, olumsuz başa çıkma, sosyal destek ve babayla ilişkinin kalitesi ve sürekliliği olarak belirlenmiştir. Araştırma bulguları babanın iş için uzun süreli göçünün çocuk için önemli riskler barındırabildiğini ancak baba ve diğer aile üyeleriyle kurulan ilişkinin niteliğinin ve babanın uzaktan ebeveynlik yoluyla çocuğuyla devam ettirdiği ilişkinin çocuk için koruyucu olabildiğine dikkat çekmektedir. Elde edilen bulgular ışığında göç sebebiyle geçici ebeveyn yokluğu yaşayan çocukların karşılaşabileceği olumsuz sonuçları önlemek ya da etkilerini azaltmak adına öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to reveal the experiences of children whose fathers work abroad. The study, conducted with a phenomenological design, involved 13 female and 3 male students with an age range between 10-13. Data were collected using semi-structured interview and findings were analyzed using content analysis. Themes were identified as follows: (a) changes in the family system, encompassing alterations in the roles of the mother, father, and extended family members; (b) negative conditions resulting from changes in the family system for the child, including neglect and parentification; (c) emotional and psychological experiences, such as grief and loss, concerns about the father's health and safety, envying friends, and feelings of alienation; and (d) strategies and resources for coping with the process, including positive coping, negative coping, social support, and the quality and continuity of the relationship with the father. The findings highlight that the father's migration for work can pose significant risks for the child, but emphasize that the quality of the relationship established with the father and other family members, as well as the ongoing relationship maintained through remote parenting, can be protective for the child. Suggestions are presented to prevent or reduce the negative consequences that these children encounter.