Yetenek yönetimi ile kriz süreçleri arasındaki etkileşimin takım üyelerinin iş performansına olan etkisi: İzmir ilinde sağlık çalışanları kapsamında bir araştırma
The effect of the interaction between talent management and crisis processes on the job performance of team members: A research within the scope of healthcare workers in İzmir
  1. Tez No: 862628
  2. Yazar: NURDAN KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİH METİN ÖZMUTAF
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yetenek yönetimi, kriz yönetimi, takımlar, iş performansı, Talent management, crisis management, teams, job performance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Son zamanlarda rekabetin hızla artması organizasyonları varlıklarını sürdürebilmeleri konusunda farklı arayışlara yönlendirmiştir. Organizasyonların insan kaynakları ulusal ve uluslar arası artan rekabet karşısında daha fazla stratejik rol üstlenmek durumunda kalmışlardır. Bu nedenle özellikle sağlık hizmeti verecek yetenekli çalışanları bulmak, onları geliştirip potansiyellerini açığa çıkarmak ve elde tutmak organizasyonlar için önem kazanmıştır. Daha önceleri bir maliyet unsuru olarak görülen işletme çalışanları yetenek faktörünün önem kazanmasıyla birlikte işletmeye artı değer katan bir unsur olarak görülmüştür. Sağlık organizasyonları bulundukları sektörde faaliyetlerini gerçekleştirirken işletmenin dış çevresinden ve iç çevresinden kaynaklanabilen ve performansı çeşitli düzeylerde olumsuz bir şekilde etkileyebilen bir takım krizlerle karşılaşabilirler. Bu nedenle organizasyon içinde bulunduğu sektördeki olası risk faktörlerini belirleyerek bu risklere göre alternatif stratejiler geliştirmek yoluyla yaşanabilecek krizlerden en az zararla çıkabilmeyi ve bu çerçevede her türlü düzeyde beklenilen performansın gerçekleştirilmesini sağlayabileceklerdir. Bu kapsamda çalışmanın teorik bölümünde yetenek yönetimi, kriz yönetimi, takımlar ve iş performansı kavramları ayrı ayrı ve birbirleriyle olan ilişkileri bakımından ele alınmıştır. Uygulama bölümünde ise, araştırmanın teorik modeli doğrultusunda geliştirilmiş olan hipotezleri test etmek amacıyla İzmirde kamusal sağlık sektöründe çalışan 302 sağlık çalışanına yüz yüze ve çevrim içi anket uygulaması yapılmıştır. Hipotez testlerinden önce ölçüm araçlarının güvenirliği ölçülerek, açıklayıcı faktör analiziyle de bu değişkenler kendi aralarında araştırmanın amacına göre faktörlere ayrılmış ve bunlar doğrulayıcı faktör analiziyle doğrulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkinin gücünü ve yönünü incelemek amacıyla korelasyon analizi uygulanmıştır. Ayrıca uygulamada Tek örnek t Testi, faktörler arasındaki ilişkilerin test edilmesine olanak tanıyan ve doğrulayıcı faktör analizini de kapsayan yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre anketteki önermelerden oluşan bütün faktörlerin konuyu yüksek düzeyde güvenirlilikle açıkladığı, katılımcıların tüm faktörleri önemli olarak algıladıkları tespit edilmiştir. Korelasyon analizi ile değişkenler arasında pozitif yönde yüksek ve orta düzeyde doğrusal bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrı ayrı olarak yetenek yönetiminin ve kriz yönetiminin takım performansına yüksek düzeyde etkisi olduğu belirlenmiştir. Ancak yetenek yönetimi ve kriz yönetimi etkileşimi çerçevesinde takım performansının kriz yönetiminden etkilendiği, kriz sürecindeki çerçeve baz alındığı için yetenek yönetiminin takım performansına etkisinin istatistiksel olarak önemli olmadığı belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
Recently, the rapid increase in competition has led organizations to different searches to sustain their existence. Human resources of organizations have had to take on a more strategic role in the face of increasing national and international competition. For this reason, it has become important for organizations to find talented employees who will provide healthcare services, to develop them, to reveal their potential and to retain them. Business employees, who were previously seen as a cost element, have been seen as an element that adds value to the business as the talent factor has gained importance. While healthcare organizations carry out their activities in their sector, they may encounter a number of crises that may arise from the external and internal environment of the business and can negatively affect performance at various levels. For this reason, by identifying possible risk factors in the sector in which the organization operates and developing alternative strategies according to these risks, it will be possible to overcome possible crises with the least damage and, within this framework, to achieve the expected performance at all levels. In this context, in the theoretical part of the study, the concepts of talent management, crisis management, teams and business performance are discussed separately and in terms of their relationships with each other. In the application part, a face-to-face and on line survey was conducted on 302 healthcare professionals working in the public healthcare sector in Izmir in order to test the hypotheses developed in line with the theoretical model of the research. Before the hypothesis tests, the reliability of the measurement tools was measured, and these variables were divided into factors according to the purpose of the research with explanatory factor analysis, and these were confirmed with confirmatory factor analysis. Correlation analysis was applied to examine the strength and direction of the relationship between the variables. In addition, one-sample t-test and structural equation modeling, which allows testing the relationships between factors and includes confirmatory factor analysis, were applied. According to the findings, it was determined that all the factors consisting of the propositions in the survey explained the subject with a high level of reliability and that the participants perceived all the factors as important. With the correlation analysis, it was determined that there was a positive high and medium level linear relationship between the variables. Separately, it has been determined that talent management and crisis management have a high impact on team performance. However, within the framework of the interaction between talent management and crisis management, it can be stated that team performance is affected by crisis management, and since the framework in the crisis process is taken as basis, the effect of talent management on team performance is not statistically significant.