التَّعلمُ والاكتسابُ اللغويّ بين المُونْتِيسوري وابن خلدون
Montessori ve İbn Haldun'un dil öğrenimi ve edinimi konusundaki görüşlerinin karşılaştırılıp değerlendirilmesi
  1. Tez No: 863235
  2. Yazar: RENA ELŞEYHOMAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil Edinimi, Dil Öğrenimi, Müfredat, Montessori, İbn Haldun, Language Acquisition. Language Learning. Curriculum. Montessori. Ibn Khaldun
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma, İbn Haldun'un dil edinimi teorisi ve Arapça kaynak ve referanslar ile bazı yabancı referanslara dayanan Montessori yöntemi arasında bir karşılaştırma sunmaktadır. Bu araştırmada İbn Haldun'un Mukaddime adlı eserinin tamamını okumaya ve ondan hareket ederek İbn Haldun'un yaklaşımının özelliklerini belirlemeye çalışılmıştır. Edinme ve öğrenme terimlerini, İbn Haldun'un dile bakış açısını ve dilin bozulmasının nedenlerini tanımlanmıştır. Daha sonra, Montessori'nin bizzat kendisinin yazdığı kitaplarını okudum ve Montessori müfredatıyla ilgili daha önce yaptığım çalışmalarımdan büyük ölçüde yararlanarak iki yaklaşım arasında bir karşılaştırma yaptım. Araştırmada eğitimde Montessori yönteminden, yaklaşımının şart ve koşullarından, mekanizmasından ve yöntemin ilkelerinden bahsettim. Son olarak iki yaklaşım arasındaki benzerlik noktaları ve farklılık noktaları belirttim. Bunların nedenleri açıklayarak iki yaklaşım arasındaki benzerliğin büyüklüğünü ve İbn Haldun'un Montessori yöntemine yaklaşımı da kapsamlılığı belirttim. Montessori yönteminin olduğu gibi alınarak aynen Arap Diline uygulanmasının Mümkün olmadığına işaret ettim. Zira bu yöntem, birçok eksiklik barındırmaktadır. İki yaklaşım arasındaki büyük benzerlik nedeniyle araştırmayı şu özet ifadeyle le sonlandırdım: Montessori, İbn Haldun'un Mukaddime'sini öyle veya böyle bir okumuştur.mutlaka okumuş olması gerektiği sonucuyla sonlandırdım.
Özet (Çeviri)
This research is a comparative study between Ibn Khaldun's linguistic theory and the Montessori method in learning languages. The study used original Arabic, translated and foreign sources. This study attempts to determine the features of Ibn Khaldun's approach to language acquisition. In this context, the study defined the conditions for his approach to language learning and acquisition. It also discussed his view of the language and the reasons for its deterioration among its speakers. The study also addressed Montessori's view on language and her methods for learning and acquiring the language. The study focused on the Montessori Method of language learning and explained the conditions, principles, and application mechanism of this method .The study then compared the Ibn Khaldun and Montessori approaches, mentioning the similarities and differences between them. The study explained the reasons for the difference between the two approaches in terms of principles and application. The study found that there is a large percentage of similarity between the Ibn Khaldun and Montessori approaches to language learning and acquisition. and proved that the Ibn Khaldun approach is more comprehensive of aspects of the issue than the Montessori approach. The study also concluded that the Montessori method is not suitable for teaching the Arabic language. Finally, the study concluded that Montessori must have been familiar with Ibn Khaldun's method because of the great similarity between their two methods.